Het gaat goed met de woningverkoop in Nederland. In mei 2014 is het aantal verkopen van woningen in Nederland toegenomen. In vergelijking tot de maand daarvoor is de stijging van het aantal verkopen elf procent. In mei werden in totaal 11.966 verkochte woningen geregistreerd in het Kadaster. Als men dit aantal vergelijkt tot het aantal woningverkopen in mei 2013 dan is de stijging in 2014 ongeveer 44 procent. De stijging van het aantal woningverkopen was in alle Nederlandse provincies merkbaar. In bepaalde provincies was de stijging echter beter zichtbaar dan in andere provincies. De grootste stijging van het aantal woningverkopen speelde zich alf in de provincie Utrecht. In Zeeland werden daarentegen weinig woningen verkocht.
Hoekwoningen zijn populair
Als men de woningverkopen bekijkt ziet men ook verschillen tussen het type woning dat verkocht wordt. Hoekwoningen waren in de maand mei vooral populair op de woningmarkt. Van dit type woning werd bijna de helft meer verkocht dan het aantal verkopen in de periode ervoor.
NVM
De Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) houdt de ontwikkelingen op de woningmarkt nauwlettend in de gaten. De makelaarsvereniging is positief over het aantal woningverkopen en melde eerder al een stijging. Makelaars hebben een goed beeld op de ontwikkelingen in de huizenmarkt. Het aantal bezichtigingen in Nederland neemt toe. Er zijn meer potentiële kopers op de markt. Van deze kopers heeft echter een deel nog een eigen woning die ze eerst moeten verkopen. Dit staat een doorstroom op de woningmarkt in de weg.
Reactie van Technisch Werken
De verbetering van de woningmarkt zet door. De huizenprijzen zijn echter wel gedaald ten opzichte van de prijzen die voor de economische crisis voor woningen werden betaald. Hierdoor zitten woningeigenaren niet zelden met een hypotheek die hoger is dan de verkoopprijs van hun woning. Deze woningen staan spreekwoordelijk ‘onder water’. Dit is op zich niet erg behalve wanneer de woning verkocht moet worden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een scheiding of een verlies van inkomen door ontslag. Hierdoor kunnen woningeigenaren genoodzaakt zijn om hun woning met verlies te verkopen. Mensen kunnen in die situatie nog verder in financiële problemen raken.
Gelukkig dekt de Nationale Hypotheekgarantie in veel gevallen de restschuld als een woning met verlies moet worden verkocht. Hieraan zijn wel strenge voorwaarden gesteld. Op een gegeven moment zullen mensen die met een overwaarde zitten uit de financiële problemen komen en zal de woningmarkt gezonder worden.
Pas wanneer de restschuldproblemen zijn opgelost en de werkloosheid verminderd zal de woningmarkt ook structureel een herstel laten zien. Schulden en werkloosheid maakt veel potentiële verkopers onzeker. Financiële onzekerheid is niet goed voor het consumentenvertrouwen. De overheid heeft met haar kabinetsplannen ook invloed op de koopkracht en het consumentenvertrouwen van Nederlandse burgers. Er moet minder worden bezuinigd en meer worden geïnvesteerd.