Woningverkoop flink gestegen in april 2014

Het aantal woningverkopen is in de maand april van 2014 behoorlijk toegenomen. Uit gegevens van het Kadaster blijkt dat er 10.780 huizen van eigenaar zijn gewisseld. Als men dit aantal woningverkopen vergelijkt met het aantal woningverkopen in april 2013 ziet men een behoorlijke stijging. In totaal is het aantal woningverkopen in april 2014 met 65 procent toegenomen in vergelijking tot de woningverkopen in dezelfde maand een jaar geleden. Ook ten opzichte van de maand maart 2014 nam het aantal verkochte woningen toe. Hierbij komt een stijging naar voren van 7,5 procent in de maand april ten opzichte van de maand maart van hetzelfde jaar.

Het aantal woningen dat verkocht werd steeg in alle provincies van Nederland. Tussen de provincies waren er echter wel verschillen in het stijgingspercentage. In Utrecht was de toename van het aantal woningverkopen het grootst. In deze provincie was het aantal woningverkopen in de maand april 97 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand in 2013. In de provincie Zeeland was het aantal woningverkopen in april 2014 gestegen met 22 procent ten opzichte van april 2013. Hiermee was de provincie Zeeland de provincie met verhoudingsgewijs de kleinste stijging van het aantal woningverkopen.

Reactie van Technisch Werken
De positieve berichten over de woningmarkt blijven toenemen. Op zich is dat niet verwonderlijk want de woningmarkt heeft de afgelopen jaren een enorme crisis doorgemaakt. Naar verloop van tijd is het einde van de crisis in zicht en zal de markt zich herstellen. De woningmarkt is echter nog lang niet op het niveau van voor de crisis.

Veel woningen staan nog ‘onder water’. Dit houdt in dat de hypotheek die op de woningen hoger is dat de huidige verkoopwaarde van de woningen. Veel woningen worden nog met verlies verkocht. Er verdampt tegenwoordig nog veel geld uit de woningmarkt. De prijzen van woningen worden echter wel realistischer. Daarnaast zijn de excessen in de verstrekking van hypotheken door de regering aan banden gelegd. Dit zorgt er voor dat mensen minder diep de schulden in kunnen gaan als ze een woning kopen. Dit is een positieve ontwikkeling al zullen de verkopers wel een lagere prijs krijgen voor hun woning. De aanschafprijs van een nieuwe woning zal echter ook lager zijn.

Er zijn veel sectoren afhankelijk van de woningmarkt. Hiervan is de bouwsector één van de bekendste voorbeelden. De bouwsector verwacht in 2014 een groei. Bij deze verwachtingen zijn de positieve ontwikkelingen in de woningmarkt een welkome factor.