Woningverkopen gestegen in de maand maart 2014

In de maand maart van 2014 is het aantal woningverkopen gestegen. Volgens het Kadaster zijn er in maart 10.028 woningen verkocht in Nederland. In het Kadaster wordt het aantal woningverkopen geregistreerd. Daarom is het Kadaster een betrouwbare bron die geraadpleegd kan worden als men de ontwikkelingen in de woningmarkt wil beoordelen. In 2013 werden er in de maand maart minder woningen verkocht volgens het Kadaster. Toen kwam het aantal woningverkopen op 8933. In de maand maart van 2014 werden verhoudingsgewijs evenveel woningen verkocht als de maand daarvoor. Vooral tussenwoningen zijn populair bij de woningverkopen. Ten opzichte van 2013 werden er in 2014 ruim 19 procent meer tussenwoningen verkocht.

Woningverkoop per regio
De verkoop van woningen verschilt per regio. In sommige regio’s was de verkoop van woningen behoorlijk gestegen. Dit was het geval bij de provincie Friesland. In deze provincie nam de woningverkoop toe met 25 procent. In de provincie Gelderland was de stijging in de woningverkoop verhoudingsgewijs klein. Hier steeg de woningverkoop slechts 7,3 procent. Er was ook een provincie waar de woningverkoop ten opzichte van 2013 daalde. Dit was het geval bij de provincie Limburg. In deze provincie daalde de woningverkoop met 10 procent. Naast het Kadaster merkt ook de makelaarsvereniging NVM dat de woningmarkt in Nederland aan het herstellen is.

Reactie van Technisch Werken
De positieve berichten over de woningmarkt nemen aan het begin van 2014 toe. De woningmarkt is nog niet op het niveau van voor de crisis. Daarvoor moet nog een hoop gebeuren. Het consumentenvertrouwen neemt toe. Er zijn meer bezichtigingen van woningen die te koop staan door potentiële kopers. Het duurt vaak wel even voordat een woning wordt verkocht maar er is overduidelijk een toename in belangstelling voor koopwoningen merkbaar op de woningmarkt.

De bouwsector merkt langzamerhand en herstel. Er is een toenemende vraag naar flexibel technisch personeel op de bouw. Met name elektromonteurs en installatiemonteurs worden op de bouw gevraagd. Deze medewerkers worden bemiddeld door technische uitzendbureaus. Uitzendbureaus in de techniek doen het aan het begin van 2014 erg goed ten opzichte van uitzendbureaus in andere sectoren.