Winkels, utiliteit en kantoorgebouwen vaker omgebouwd tot woningen in 2020

Steeds vaker worden gebouwen omgebouwd tot woning. Het gaat hierbij om gebouwen met oorspronkelijk een andere bestemming zoals scholen, winkels en kantoorcomplexen. In 2019 zijn in Nederland door het ombouwen van bestaande gebouwen ongeveer 12.500 nieuwe woningen gerealiseerd. In 2018 waren dat er ook al ongeveer 12.200. Dit is donderdag 29 oktober 2020 naar voren gekomen uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Transformatiewoningen

Men heeft het hierbij over transformatiewoningen. De woningen zijn immers door een transformatie van een bestaand gebouw tot stand gekomen. In 2019 vormden de transformatiewoningen bijna 13 procent van het totaal aan nieuwe woningen in Nederland. Een groot deel van deze transformatiewoningen ontstaat uit omgebouwde kantoorpanden. In totaal zou ongeveer de helft van de transformatiewoningen hieruit ontstaan. Daarnaast ontstaat een kwart van de transformatiewoningen uit winkels of gebouwen die vallen onder “maatschappelijk vastgoed”. Hierbij kun je denken aan gebouwen zoals ziekenhuizen, scholen of kerkgebouwen.

Huurwoningen vrije sector

Een groot deel van de transformatiewoningen wordt echter aangeboden als huurwoning in de zogenaamde vrije huursector. In dat geval zijn bedrijven of beleggers eigenaar van de woning. Dit zijn vaak kleinere woningen of appartementen. Daarvan heeft 45 procent heeft een oppervlakte tussen de 15 en 50 vierkante meter, terwijl 28 procent van de transformatiewoningen tussen de 50 tot 75 vierkante meter beslaat. De meeste transformatiewoningen zijn ontstaan in de gemeente Rotterdam. Daarnaast zijn ook in Amsterdam en Den Haag veel transformatiewoningen ontstaan. Het gaat daarbij overigens wel over de absolute aantallen in transformatiewoningen. Procentueel gezien heeft Capelle aan den IJssel de meeste transformatiewoningen. Drie kwart van de nieuwe woningen behoorde daar tot het segment transformatiewoningen.