In derde kwartaal 2020 meer woningen verkocht in de vier grote steden

De woningverkoop is in de vier grote steden van Nederland omhoog gegaan. Deze opleving van de woningmarkt is onverwacht. Er ontstaat een beeld dat de woningmarkt in Nederland een nieuwe opleving krijgt. Dat geeft het ING Economisch Bureau donderdag 29 oktober 2020 aan. Het economische bureau van de bank waarschuwt dat die opleving van tijdelijke aard is. Volgens de bank zal de coronacrisis uiteindelijk ook een negatief effect hebben op de woningmarkt. De woningmarkt zal gaan afkoelen alleen is deze afkoeling nog niet merkbaar.

De economen van de ING bank hebben in kaart gebracht dat in het derde kwartaal van 2020 in totaal vier procent meer woningen werden verkocht in Amsterdam ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Ook in Den Haag ging het goed. Daar was sprake van een toename van 3,3 procent. In Rotterdam werd een stijging genoteerd van 6 procent en in Utrecht schoten de prijzen gemiddeld zelfs met 11,7 procent omhoog.

Deze cijfers zijn gecorrigeerd voor seizoensinvloeden. Volgens de ING houden de cijfers geen verband met de coronacrisis. Vlak na de uitbraak van COVID-19 zijn namelijk meer woningen te koop gezet in de grote steden. De daadwerkelijke overdracht van woningen vind echter meestal een aantal maanden later plaats. Daardoor lijkt de woningverkoop in het derde kwartaal hoger dan de werkelijkheid. Veel voorlopige koopovereenkomsten zijn namelijk al gesloten in het kwartaal daar voor.