Werknemers zijn vrij in hun keuze om ongevaccineerd te blijven

Werknemers zijn in Nederland vrij om te kiezen of ze in een vaccin geloven of niet. Er zijn werknemers die bereid zijn om het coronavaccin te nemen ondanks het feit dat er weinig onderzoek is gedaan naar de werking en de bijwerking van de coronavaccins op langere termijn. Daarnaast zijn er ook werknemers die het vaccin nog niet vertrouwen of het vaccin om andere redenen niet willen nemen. Door de promotie van de overheid en de verkapte druk hebben veel mensen toch besloten om het vaccin te nemen. De sociale druk op niet-gevaccineerde mensen neemt toe terwijl er inmiddels in de media langzaam maar zeker een ander beeld ontstaat over het vaccin.

Positieve berichten

Het is inmiddels eind augustus 2021 en er komen steeds meer berichten in de reguliere media dat de vaccins toch niet zo goed werken als overheden en farmaceutische bedrijven van te voren hadden beweerd. Zo neemt de bescherming tegen het coronavirus na een aantal maanden af omdat het aantal antilichamen in het bloed van de gevaccineerde al na zes weken al begint te dalen volgens de Virus Watch-studie van de University College Londen (UCL). Ook zorgen de berichten van Israël een duidelijke boodschap richting de overheden die de vaccins promoten. De overheid van Israël heeft in officiële cijfers al aangegeven dan ruim 60 procent van de ziekenhuisopnames in verband met corona volledig gevaccineerde betreft.

Niet verplicht vaccineren

Daarnaast zijn er ook steeds meer berichten in de media over mensen die korte tijd na toediening van het tweede vaccin medische complicaties hebben ondervonden. Dat maakt duidelijk dat het vaccin helemaal niet zo veilig is als de overheid en de farmaceutische industrie heeft beweerd. Geen wonder dat het toedienen van de vaccins niet verplicht is. Dat kan men ook niet verplichten omdat er teveel onzekerheden zijn over de effecten van het vaccin op de korte en lange termijn. Werknemers zijn in Nederland gelukkig vrij om te kiezen om de voorgeschreven vaccins te nemen of niet.

Leaseplan

De discussie over deze vrijheid kwam weer aan de orde in de media toen autobedrijf Leaseplan had aangegeven dat al haar medewerkers volledig gevaccineerd moeten zijn voordat ze terugkomen op kantoor. Deze multinational heeft haar hoofdkantoor in Nederland. De verplichte vaccinatie wordt geëist van alle werknemers die terug willen naar kantoor. Daardoor is de eis ook van toepassing op de 1000 mensen die in Nederland voor het bedrijf werken. Leaseplan heeft de vaccinatieverplichting bevestigd na berichtgeving in het Financieele Dagblad.

Geen zwaarwegende redenen

Gelukkig werd al snel duidelijk dat een dergelijke vaccinatieplicht helemaal niet mogelijk is in Nederland. Andere buitenlandse bedrijven die een vaccinatieplicht hadden aangekondigd, zoals Facebook, konden deze plicht niet aan de Nederlandse afdeling opleggen. Arbeidsrechters zoals Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam, geven aan dat bedrijven een zwaarwegende reden nodig hebben om vaccineren te verplichten. Bij het verplicht vaccineren gaat het over de grondrechten van werknemers. Vaccineren betreft namelijk de lichamelijke integriteit en privacy van de werknemers.

Vaccineren in de toekomst

Men kan zich afvragen hoe gevaarlijk het afgezwakte coronavirus nog is tegen het einde van 2021. Desondanks wordt de angst voor corona nog zoveel mogelijk verspreid in de media en maatschappij. Deze angst moet mensen er toe bewegen om een vaccin te nemen. Inmiddels is er reden genoeg om niet meer angstig te zijn maar vertrouwen te hebben dat het allemaal goed komt. Het coronavirus is minder sterk en veel mensen zijn immuun geworden. Niet zozeer door het vaccin maar juist omdat gezonde mensen antistoffen hebben aangemaakt tegen de ziekte. Verplicht vaccineren is daardoor helemaal niet meer aan de orde.