In Nederland werken bijna 3000 werknemers die ouder zijn dan 80 jaar

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werken er in Nederland 2.700 werknemers van tachtig jaar of ouder. De meting werd gedaan in de maand september 2017. In totaal zou ongeveer 0,35 procent van alle 80-plussers in Nederland nog aan het werk zijn. Het CBS heeft dit uitgezocht op basis van een verzoek van RTL Nieuws. Deze nieuwszender had aan het CBS gevraagd om uit te zoeken hoe het zit met de arbeidsparticipatie van 80-plussers in Nederland.

In totaal zou 2.300 van de werknemers van 80 jaar of ouder een vast contract hebben. De overige 400 werken op flexibele basis. Onder de tachtig plussers werken drie keer zoveel mannen als vrouwen na hun tachtigste verjaardag. Overigens werken de meeste 80 plussers in een deeltijd functie. Dit is het geval bij 2.000 tachtigplussers van de 2.700. De meeste van deze deeltijd werknemers heeft een arbeidscontract of een gemiddelde arbeidsduur van niet meer dan 12 uur per week.

Er zouden dus ook zevenhonderd hoogbejaarde Nederlanders zij die wel voltijd doorwerken. Het overgrote deel van deze voltijd werknemers die tachtig jaar of ouder zijn hebben een vast contract. Dit geldt voor 85 procent van de voltijdwerknemers in deze groep. De meeste werknemers van tachtig jaar of ouder werken in de handel en de financiële dienstverlening. Ook in gezondheidszorg werken veel senioren evenals in het onderwijs.