Werkloosheid sterkst gedaald in de techniek in 2018

De werkloosheid is in Nederland in november 2018 verder gedaald. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend gemaakt op donderdag 20 december 2018. Het percentage werklozen kwam afgelopen maand uit op 3,5 procent van de beroepsbevolking van Nederland. Door uitkeringsinstantie UWV had eind november ongeveer 267.000 lopende WW-uitkeringen geregistreerd. De uitkeringsinstantie houdt bij vanuit welke beroepsgroepen de aanvragen voor WW-uitkeringen toestromen. Volgens het UWV is er in alle beroepsgroepen een daling in het aantal WW-aanvragen merkbaar.

Techniek
Volgens het UWV is de sterkste daling in het aantal WW-uitkeringsaanvragen merkbaar onder de technische beroepen. Ook bij pedagogische beroepen is een duidelijke daling merkbaar in het aantal WW-aanvragen. Het valt op dat er een duidelijk verband is in de terugloop in het aantal WW-aanvragen en de arbeidsparticipatie. De arbeidsparticipatie is de afgelopen tijd aanzienlijk omhoog gegaan. Toch zijn er nog steeds veel openstaande vacatures op de arbeidsmarkt. Met name in de bouw en de techniek staan veel vacatures open. Bedrijven in deze sectoren hebben het druk maar kunnen nauwelijks geschikte kandidaten vinden om de extra werkdruk mee op te vangen.

BBL
In de techniek probeert men op een andere manier oplossingen te vinden voor de openstaande vacatures. Als ervaren krachten nauwelijks beschikbaar zijn op de arbeidsmarkt dan ontkomen bedrijven er niet aan om ervaren krachten te ontwikkelen. Daarvoor worden speciale inwerktrajecten ingevoerd waaronder BBL opleidingstrajecten. Met name in de metaaltechniek, installatietechniek en elektrotechniek worden veel BBL trajecten ingevoerd. Sommige bedrijven kiezen er zelfs voor om BBL vacatures open te zetten op de jobboards en vacaturekranten. Op die manier hopen ze meer BBL instromers in hun bedrijf aan een leerwerkbaan te helpen.