Werkloosheid gedaald met 3,8 procent in tweede kwartaal 2018

Het aantal werklozen is in het tweede kwartaal van 2018 gedaald in vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar. De daling kwam uit op 3,8 procent waardoor het aantal werklozen in Nederland in totaal ongeveer 354.000 mensen betreft. Dit aantal werklozen is ongeveer 3,9 procent ten opzichte van de Nederlandse beroepsbevolking.

Hoewel het werkloosheidspercentage afneemt ligt het percentage werklozen in Nederland in 2018 nog wel op het niveau van het begin van de economische crisis. In Nederland was de werkloosheid in de tweede helft van 2008 in totaal 3,6 procent. De werkloosheid daalt volgens het CBS maar de daling is minder snel dan de afgelopen tijd. Dat heeft te maken met het feit dat meer mensen op zoek gaan naar werk. Werklozen die op zoek zijn naar werk worden door het CBS meegenomen in de berekening.

In het verleden trokken veel werklozen zich terug van de arbeidsmarkt toen het vacatureaanbod laag was. Nu er meer vacatures op de arbeidsmarkt verschijnen komen er ook meer werklozen op de arbeidsmarkt die actief solliciteren en zoeken naar werk. Daarnaast stoppen ook minder werklozen met zoeken naar werk. Deze werklozen blijven actief op de arbeidsmarkt.