Werkloosheid neemt sterk toe in 2020 en 2021 vanwege coronacrisis

De komende tijd zal de werkloosheid in Nederland gaan toenemen aldus het Centraal Planbureau (CPB). Ten opzichte van de werkloosheid vlak voor de coronacrisis zal de werkloosheid mogelijk gaan verdubbelen in 2021. Deze ontwikkeling heeft veel te maken met de Nederlandse economie krimp. Deze krimp komt uit op 6 procent vanwege de coronauitbraak in 2020. In 2021 wordt een groei van drie procent verwacht. Dat is een klein herstel maar de werkloosheid is in 2021 waarschijnlijk op het dubbele niveau beland.

Onzekerheid op arbeidsmarkt

Er wordt door het CPB gewaarschuwd voor een ongekend grote krimp. Daardoor ontstaat een grote onzekerheid op de arbeidsmarkt. Bedrijven hebben in eerste instantie hun flexibele schil uitgedund maar langzaam maar zeker worden ook steeds meer medewerkers met vaste contracten ontslagen. Deze ontwikkelingen zorgen voor verschuivingen op de arbeidsmarkt. Toch weet men niet precies hoe de komende tijd gaat verlopen. Als de coronacrisis wordt bedwongen kunnen er hele positieve ontwikkelingen ontstaan, ook op de arbeidsmarkt. De economie kan echter ook verder achteruit gaan als de coronacrisis niet wordt bedwongen en er bijvoorbeeld een tweede golf ontstaat.

Coronaproblematiek

Nederland is hierbij ook afhankelijke van andere landen. Als landen waarmee Nederland handel drijft wel te maken krijgen met ernstige coronaproblematiek dan zal Nederland daarvan ook de gevolgen merken. De Nederlandse economie en Nederlandse arbeidsmarkt is dus voor een deel afhankelijk van het buitenland.