Werkloosheid in november 2023 opnieuw gedaald

De werkloosheid is in Nederland in de maand november opnieuw gedaald. Dat maakt de novembermaand de tweede maand op rij waarin een daling in de werkloosheid is geconstateerd. Deze constatering werd overigens gedaan door het Centraal Bureau voor de Statistiek oftewel het CBS. Deze organisatie houdt de werkloosheidscijfers in Nederland bij en doet publicaties hierover. Volgens het CBS is het aantal werklozen in Nederland in de maand november uitgekomen op 357.000 personen. In de maand oktober waren dat nog 361.000 werklozen. Het verschil is procentueel niet heel groot. Zo was het aantal werklozen in de maand november 3,5 procent en in de maand oktober 3,6 procent. Procentueel is er dus sprake van een afname van 0,1 procent. Toch is dit goed nieuws. In Nederland zijn er zorgen over een recessie en de hoge rentes op leningen zorgen er voor dat er minder geld wordt geleend. Als er minder geld wordt geleend heeft dat weer gevolgen voor de economie. Er is namelijk minder geld in de omloop.

Ontwikkelingen in werkloosheid

Vaak werken deze ontwikkelingen ook door op de arbeidsmarkt. Als bedrijven minder orders binnen krijgen is er ook minder werk voor personeel en vind er over het algemeen een uitstroom van personeelsleden plaats. Het aantal werkzoekenden neemt dan toe. Dit komt echter niet naar voren uit de cijfers die het CBS bekend heeft gemaakt. Bij het berekenen van de werkloosheid kijkt het CBS overigens naar de beroepsbevolking. Het gaat daarbij om mensen die beschikbaar zijn voor werk en ook daadwerkelijk actief zoeken naar werk. Er zijn in de leeftijd van 15 tot 75 jaar verder nog veel mensen die wel zouden kunnen werken maar om diverse redenen geen betaald werk hebben. Deze groep wordt door het statistiekbureau geschat op 3,6 miljoen personen. De redenen waarom ze geen betaald werk hebben kan heel verschillend zijn. Zo zijn vooral de jongeren in deze groep vaak aan het studeren. De ouderen kunnen genieten van een vervroegd pensioen of daadwerkelijk de pensioenleeftijd hebben behaald. Ook arbeidsongeschikten en zieken worden tot deze groep gerekend.

Dynamische arbeidsmarkt

De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zijn overigens dynamisch. Ook aan het einde van het jaar staan er nog veel vacatures open in Nederland. Bedrijven zoeken naar personeel via verschillende kanalen, waaronder internet maar ook persoonlijke netwerken en kennissenkringen. Voor werkzoekenden is er dikwijls veel keuze.