Werkloosheid gedaald in november 2021

In Nederland blijft de werkloosheid verder dalen. Ook in de maand november is de werkloosheid verder afgenomen. In die maand waren er in Nederland 26.000 minder werklozen dan in de maand oktober van dit jaar. Doordat de werkloosheid opnieuw is gedaald is de hoeveelheid werklozen in Nederland inmiddels op het laagste niveau ooit beland. Dit werd bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Als men kijkt naar het totale aantal werklozen in Nederland dan zijn er 251.000 mensen werkloos. In percentages is dat 2,7 procent van de beroepsbevolking. Dit is sinds de start van de huidige meetmethode voor de werkloosheid het laagste percentage sinds 2003. De werkloosheid lijkt niet gekoppeld aan de coronacrisis. Sinds de coronacrisis is de werkloosheid verder gedaald.

Dat komt onder andere omdat er sprake is van een grote hoeveelheid werk. Verschillende sectoren hebben te maken met een krapte aan personeel. De bouwsector heeft al geruime tijd te maken met een tekort aan personeel. Dat was voor de coronacrisis ook al het geval. De installatiebranche en de elektrotechniek hebben ook al geruime tijd te maken met veel openstaande vacatures. De komende tijd gaat hier niet veel aan veranderen.

Er blijft een grote behoefte aan ervaren krachten in Nederland. De techniek draait op volle toeren. Zowel in de metaaltechniek als in andere sectoren worden veel orders ontvangen. Het probleem is echter het tekort aan personeel. Dit tekort kan eigenlijk alleen worden opgevangen door ervaren krachten want tijd om onervaren personeel in te werken is er niet. Daardoor worden de problemen in de techniek op het gebied van personeelsvoorziening niet opgelost.