Weinig vacatures in game-industrie game-design in 2019

De game-industrie is een sector waar in Nederland ongeveer 575 bedrijven actief zijn in 2019. Deze sector is vrij populair onder jongeren die regelmatig gamen in hun vrije tijd. Sommige jongeren willen zelfs in de game-industrie werken en melden zich aan voor de opleiding game designer of een opleiding die daar op lijkt. In Nederland werken ongeveer 3.850 werknemers in de game-industrie. Dat lijkt een grote groep maar in de praktijk valt het aantal functies in de game-industrie tegen.

In 2018 zijn er in Nederland ongeveer 900 studenten afgestudeerd die aan de slag willen in de professionele ontwikkeling van games. Dit komt naar voren uit een onderzoek van incubatiebedrijf Dutch Game Garden en onderzoeksbureau NEO Observatory. Volgens het onderzoek werd er in 2018 door 900 mensen een gamesgerichte studie afgerond. Het aantal banen in deze sector zou echter met slechts tien procent zijn toegenomen. De onderzoekers geven aan dat het voor veel afgestudeerden moeilijk is om een baan te vinden in de gamewereld.

De werkgelegenheid in deze sector met ongeveer tien procent gestegen sinds 2015 toen het laatste onderzoek op dit gebied werd uitgevoerd. Een grote groep afgestudeerden kan daardoor in Nederland geen passende baan vinden in de gamesector. In de praktijk gaan veel mensen met een opleiding als game designer aan de slag in de communicatie of in de IT-sector.