Mobiele game Pokémon Go een doorbraak in de gamewereld?

Als men het heeft over games dan denkt men over het algemeen aan computerspelletjes die men thuis op de pc of op een spelcomputer kan spelen. Bij de meeste van deze computergames zit men in de stoel voor een groot scherm en bestuurd men doormiddel van toetsen, een joystick of een joypad objecten op een scherm. Computergames zijn daardoor vooral een bezigheid voor mensen die veel binnen zitten. Inmiddels hoeft men niet meer alleen binnen een online game te spelen. De mobiele telefoon is al jaren in gebruik als mini spelcomputer. Hoewel er verschillende spelletjes voor de mobiele telefoon zijn ontwikkeld is er zelden een online computergame zo succesvol geweest als Pokémon Go.

Hoe werkt Pokémon Go?
Pokémon Go is een locatiegame die ontwikkelt is voor Smartphones. Deze game onthoudt de positie van de persoon die de game speelt in de gaten. De inhoud van de game Pokémon Go is aangepast op de locatie van de speler. In de omgeving van de speler zijn verschillende Pokémons verstopt. Dit zijn verschillende animatiefiguurtjes die min of meer ontleend zijn aan dieren. Sommige figuurtjes lijken op schildpadden of vogels. Er zijn ook figuurtjes die specifiek voor water zijn bedacht. Omdat je Pokémon Go speelt in jouw omgeving zijn de figuurtjes ook aangepast aan deze omgeving. Je komt dus waterpokémons in een waterrijke omgeving of rotsachtige Pokémons als je in de bergen bent. Groene grasachtige Pokémons verstoppen zich in het bos.

Het doel van Pokémon Go?
Het doel van Pokémon Go is vrij eenvoudig. De speler moet 150 Pokémons verzamelen. Dit kan door de Pokémons te vangen. Daarnaast kun je de Pokémons trainen in speciale gebieden. Door dit trainen worden Pokémons waardevoller en kunnen ze doorgroeien naar een grotere zwaardere variant. Het trainen van een Pokémon doe je met snoepjes en Stardust. Het Stardust verzamel je bij elke vangst van een Pokémon.

Hoe vang je een Pokémon?
Een deelnemer aan Pokémon Go moet niet alleen de pokémons zoeken. Als je een Pokémon gevonden is moet deze namelijk ook gevangen worden. Een Pokémon vang je door een bal naar de Pokémon  te slingeren. Dit doe je door een bal in de richting van de Pokémon te swipen. Als dit goed wordt gedaan verschijnt de Pokémon in het camerabeeld van je smartphone. Hierdoor lijkt het net of de gevangen Pokémon recht voor je neus zit. Er zijn verschillende soorten Pokémons. Hierin zijn categorieën van makkelijke Pokémons en moeilijke Pokémons. De moeilijke Pokémons kun je minder makkelijk vangen. Daarom moet je nog nauwkeuriger swipen om de bal over de Pokémon te gooien. Als het niet lukt om de Pokémon te vangen dan kan deze ontsnappen.

Waarom is Pokémon Go zo populair?
Pokémon Go is heel populair onder zowel de jeugd als jong volwassenen. Dit komt omdat het spel je daadwerkelijk uit je stoel haalt. Je moet op pad, het is een speurtocht. Alleen doe je die speurtocht wel in het verkeer op staat. Dat maakt het spel mooi er zijn veel interacties met medegebruikers. Maar het gevaar is dat men heel erg op de mobiel let en daardoor niet in de gaten heeft wat er daadwerkelijk in de echte wereld gebeurd. Er bestaat een grote kans op ongelukken als men alleen maar op de mobiel let. Daarom waarschuwt men met Pokémon Go voor de eventuele gevaren. De echte wereld is belangrijker dan de virtuele wereld.