WEF: Nederland is de meest concurrerende economie van de Europese Unie in 2016

Uit een nieuw onderzoek van het World Economic Forum (WEF) komt naar voren dat Nederland dit jaar de meest concurrerende economie van de Europese Unie is. Nederland is op de wereldwijde ranglijst één plek gestegen.  Daardoor komt ons land op de vierde positie. Hierdoor heeft Duitsland ingehaald. De Verenigde Staten, Singapore en Zwitserland ( Europees land dat niet tot de EU behoort) zijn concurrerender volgend de ranglijst van het WEF. In de jaarlijkse publicatie van het WEF worden in totaal 138 landen beoordeeld.

Focus op technologie
Henk Volberda, een Rotterdamse hoogleraar bedrijfskunde, benoemd in zijn reactie op de uitslag van het onderzoek dat Nederland haar hoge positie onder andere te danken heeft aan de goede infrastructuur in het land. Ook de goede gezondheidszorg en de kwaliteit van het hoger onderwijs zijn belangrijke factoren. Verder is Nederland actief in het ontwikkelen van nieuwe hoogwaardige technische producten. Nederland loopt voorop in de toepassing van nieuwe technologieën. Inscope het onderzoeksbureau van Volberda heeft de gegevens voor Nederland bij de WEF-studie verzameld.

Zwakke plek
Volgens de heer Volbedra blijft de financiële dienstverlening van banken aan het bedrijfsleven een zwakke plek. Volgens hem kan de kredietverstrekking aan het midden- en kleinbedrijf veel beter worden geregeld dan op dit moment gebeurd.