Nederland in 2016 in top 4 innovatieve Europese landen

Nederland maakt werk van innovatie en is volgens de Europese Commissie in Europa op de vierde plek beland van de meest innovatieve Europese landen. Dit is dinsdag 20 juni 2017 naar voren gekomen uit de European Innovation Scoreboard van de Europese Commissie. Op de eerste plaats van deze lijst staat Zweden. Dat land stond ook in 2015 op de eerste plaats.

Op de tweede en derde plaats staan ook Scandinavische landen. Denemarken staat namelijk op de tweede plek en Finland op plaats drie. Nederland komt op plaats vier en plaats vijf wordt opgevuld door het Verenigd Koninkrijk en Duitsland staat op plaats zes.

De innovatiekracht van een land wordt gebaseerd op 27 indicatoren. Daarbij wordt onder andere gekeken naar de investeringen die een land doet op het gebied van de ontwikkeling van vaardigheden. Ook wordt gekeken naar het ondernemerschap op het gebied van innovatie. Verder is ook de publiek-private samenwerking op het gebied van innovatie een belangrijke indicator.

Het valt op dat Nederland het goed doet in de wetenschappelijke publicaties. De kwaliteit van deze publicaties is heel goed. Verder is de samenwerking tussen bedrijven heel goed en hebben mkb-bedrijven in Nederland vaak een goede focus op innovatie. Daardoor dragen veel bedrijven in het mkb-segement bij aan innovatieve ontwikkelingen. De afgelopen zes jaar is de innovatiekracht van Nederland 10,4 procent harder toegenomen dan dat van de EU. Nederland is dus bezig met een inhaalslag ten opzichte van het gemiddelde van Europa.