Waymo treft in 2018 schikking met Uber over technologie zelfrijdende auto’s

Waymo en Uber hebben al geruime tijd een conflict over technologie die wordt gebruikt voor autonome auto’s. Waymo had het bedrijf Uber ervan beschuldigd dat ze technologie voor zelfrijdende auto’s heeft gestolen van Waymo. Dit zou zijn gebeurd via Anthony Levandowski die voorheen werkzaam was bij Uber. Voor zijn functie bij Uber heeft hij gewerkt bij Waymo. Levandowski zou de technologie van Waymo hebben gestolen en hebben verstrekt aan Uber. De rechtszaak is een aantal keer uitgesteld. Dit zou zijn gebeurd vanwege het achtergehouden bewijsmateriaal.

Rechtszaak Uber en Waymo
De rechtszaak werd een tijd geleden door Waymo tegen Uber aangespannen maar ging uiteindelijk afgelopen maandag van start. Inmiddels zouden Waymo en Uber een schikking getroffen hebben in de rechtszaak. Dit bericht werd op vrijdag 9 februari 2018 bekend gemaakt door The Verge. De schikking zou uit meerdere onderdelen bestaan. Zo zou Waymo onder andere een aandeel in Uber krijgen dat gelijk is aan 0,34 procent van de totale waarde van het bedrijf. Dit aandeel is ongeveer 245 miljoen dollar waard op basis van de huidige waardering.

Reactie van Waymo en Uber
Inmiddels heeft rechter William Alsup de motie om de zaak te schikken goedgekeurd. Door de schikking is wel duidelijk geworden dat Waymo en Uber in de toekomst niet opnieuw een rechtszaak gaan laten plaatsvinden over de kwestie. Waymo heeft laten weten dat de schikking met Uber is gesloten en dat daardoor het intellectuele eigendom van Waymo nu en in de toekomst beter is beschermt.

Uber zou vanaf heden volgens Waymo samenwerken met Waymo om er voor zorg te dragen dat de bedrijven in de toekomst hun eigen technologie gaan ontwerpen met betrekking tot zelfrijdende auto’s. Ook Uber maakt doormiddel van haar directeur Dara Khosrowshahi duidelijk dat er stappen zijn genomen door beide bedrijven om onrechtmatig gebruik van technologie tegen te gaan. De Uber-directeur heeft ook aangegeven dat er geen technologie van Waymo gebruikt is voor de zelfrijdende auto’s van het Uber.