Zelfrijdende auto’s van Uber voldoen eerste kwartaal 2018 niet aan verwachtingen

Verschillende bedrijven over de gehele wereld zijn bezig met het ontwikkelen van zelfrijdende auto’s. Ook het bedrijf Uber houdt zich bezig met deze ontwikkelingen maar de zelfrijdende auto’s van Uber voldeden al maanden niet aan de verwachtingen. Dit bericht werd bekend gemaakt door de New York Times. Het bericht werd bekend gemaakt op basis van twee anonieme bronnen. Ook zou de krant documenten van Uber in handen hebben gekregen. Uit deze bronnen kwam naar voren dat de auto’s van Uber problemen ondervonden met rijden in bepaalde omstandigheden.

Zou hadden de auto’s van Uber moeite met het rijden in de buurt van vrachtwagens en op bouwlocaties. Ten opzichte van de concurrerende bedrijven die zelfrijdende auto’s maken moesten de chauffeurs van een Uber zelfrijdende auto vaker ingrijpen. Het bedrijf Waymo maakt ook zelfrijdende auto’s en hierin zouden mensen (menselijke chauffeurs) in 2017 tijdens testritten in Californië ongeveer eens per 9.000 kilometer hebben ingegrepen om ongelukken te voorkomen. Menselijke chauffeurs moesten bij Uber zelfrijdende auto’s veel vaker ingrijpen namelijk 1 keer per 20 kilometer.

Afgelopen week was er een ernstig ongeluk gebeurd met een zelfrijdende auto van Uber. Hierbij kwam een voetganger om het leven na een botsing met een zelfrijdende auto van Uber. Na dit ernstige ongeval is Uber gestopt met alle tests met autonoom rijden. Op dit moment loopt er een onderzoek naar het ongeval. Men probeert te achterhalen of de bestuurder verantwoordelijk gehouden moet worden of de falende technologie van Uber. Eerder had de politie al aangegeven dat Uber er niets aan kon doen. De voetganger trok vanuit een schaduw de weg op. Daardoor kon de technologie van Uber de voetganger niet waarnemen. Een menselijke bestuurder zou dat volgens de politie onder die omstandigheden ook niet of nauwelijks kunnen doen waardoor het ongeluk “moeilijk te voorkomen zijn”. Dat neemt niet weg dat een grondig onderzoek naar het incident noodzakelijk is.