Zelfrijdende auto’s van Uber in 2018 niet meer op openbare weg in Arizona

Het bedrijf Uber mag in de Amerikaanse staat Arizona de eerste tijd geen zelfrijdende auto’s meer inzetten op de openbare weg. Op maandag 26 maart 2018 heeft de gouverneur van de Amerikaanse staat de vergunning van Uber ingetrokken. Dit bericht werd bekend gemaakt door The Wall Street Journal. Het besluit tot het intrekken van de vergunning is genomen nadat een 49-jarige vrouw was overleden na een aanrijding met een zelfrijdende auto van Uber.

De beslissing van de gouverneur werd toegelicht in een brief. Hierin heeft hij geschreven dat het verbeteren van de openbare veiligheid altijd de nadruk heeft gehad in de benadering van de staat Arizona rondom zelfrijdende auto’s. De gouverneur sprak in de brief ook de verwachting uit dat elk bedrijf dat bezig is met technologie de veiligheid als topprioriteit moet hebben. De gouverneur gaf verder aan dat het incident dat plaatsvond op 18 maart het gevolg is van technologie die op: “alle vlakken heeft verzuimd om aan deze verwachting te voldoen.” Het bedrijf Uber heeft na het ongeval zelf ook al de beslissing genomen om te stoppen met testen van zelfrijdende auto’s in Arizona.

Ook in andere Amerikaanse staten is het bedrijf gestopt met het testen van zelfrijdende auto’s. Momenteel zijn er onderzoeken gaande naar de oorzaak of oorzaken van het incident. De uitkomst van deze onderzoeken moet er voor zorgen dat de veiligheid van zelfrijdende auto’s geoptimaliseerd wordt zodat deze ongelukken in de toekomst voorkomen kunnen worden. Het is op dit moment niet duidelijk of Uber in de toekomst haar testen nog kan uitvoeren zonder verdere toestemming.