Wat verdient een monteur zonnepanelen in 2023?

Een monteur zonnepanelen verdient grofweg tussen de 2500 en 3700 euro bruto per maand gemiddeld in 2023. Het gaat hierbij om zonnepanelenmonteurs die in dienst zijn van een installatiebedrijf. Het verschil tussen de salarissen is zo groot omdat een assistent monteur veel minder verdient dan een ervaren monteur. Hierbij kan onderscheid worden gemaakt tussen een assistent monteur die alleen de zonnepanelen aandraagt en plaatst op de rails van daken. Dit is vrij eenvoudig werk waarbij vooral de fysieke oftewel de lichamelijke factor van groot belang is. Daarnaast is het werk ook behoorlijk gevaarlijk omdat deze monteurs veel op daken werkzaam zijn maar ook op hoogwerkers of steigers. Daarom moeten deze monteurs naast fysieke eigenschappen ook zeker een grot veiligheidsbewustzijn hebben.

Monteur zonnepanelen en elektromonteur

Naast zonnepanelenmonteurs die alleen de zonnepanelen aandragen en ook plaatsen op het dak zijn er ook monteurs die meer ervaring hebben met de aansluiting van de zonnepanelen. Hierbij gaat het niet om de stekkers van de zonnepanelen aan te sluiten maar veel meer om de aansluiting van de omvormer en de gehele bekabeling vanaf de zonnepanelen via de omvormer naar de meterkast. De monteurs die zich hier mee bezig houden verdienen in de praktijk vaak aanzienlijk meer dan de monteurs die de panelen op de daken plaatsen.

Vraag en aanbod

Andere factoren die een rol spelen zijn vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. In gebieden waar veel vraag is naar zonnepanelenmonteurs maar weinig aanbod zal het salaris hoger liggen. Omdat er momenteel veel vraag is naar het plaatsen van zonnepanelen is het logisch dat de zonnepanelen duurder zijn geworden maar ook de werknemers die ze plaatsen meer gaan verdienen. Een groep die op dit gebied al helemaal meer verdient zijn de zelfstandigen zonder personeel. Deze zzp’ers werken meestal op basis van uurtarief maar kunnen ook op projectbasis worden ingezet. Omdat het plaatsen van zonnepanelen vaak niet een dagenlange klus is kunnen ze in een week veel projecten uitvoeren.

ZZP’ers in zonnepanelen

Als deze projecten tegen een goede prijs zijn weggezet kunnen zzp’ers in de zonnepanelen veel meer verdienen dan hierboven is aangegeven. Toch hebben deze monteurs ook veel risico’s. Het is van groot belang dat ze net als reguliere zonnepanelenmonteurs goed verzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid. Een ongeluk moet natuurlijk voorkomen worden maar helemaal uitsluiten van ongelukken is vaak niet mogelijk. Daarom moeten zzp’ers goed verzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid zodat ze niet extra in de problemen raken wanneer ze te maken krijgen met een ongeluk.

Opleiding zonnepanelenmonteurs

Hoewel de vraag naar zonnepanelenmonteurs toeneemt is het van belang dat met ook rekening houdt met andere factoren dan alleen het salaris. Hierbij moet men rekening houden met veiligheid en gezondheid. Niet alleen de veiligheid en gezondheid van de monteur zijn belangrijk ook de veiligheid van de bewoners van het gebouw waar de zonnepanelen op zijn van groot belang. Het snel plaatsen van zonnepanelen om zoveel mogelijk geld te verdienen om vervolgens naar een andere klus te stappen is niet de bedoeling. Het plaatsen en gebruiken van zonnepanelen heeft verschillende risico’s met zich mede. Zo kan het verkeerd aansluiten van installaties de kans op brand verhogen. Daarom moeten zonnepanelenmonteurs goed opgeleid worden.