Vraag naar medische apparatuur voor coronabestrijding met kwart gestegel in eerste kwartaal 2020

Technologiebedrijf Philips heeft in het eerste kwartaal van 2020 een stijgende vraag gezien naar apparaten die gebruikt worden bij de diagnose en behandeling van het coronavirus. Volgens de organisatie nam de vraag naar deze apparatuur met 23 procent toe. Bij Philips zijn twee divisies tijdens de coronacrisis van groot belang voor de ontwikkeling en productie van apparatuur. Dat zijn de divisies Connected Care en Diagnosis & Treatment. Onder deze divisies valt de productie van bijvoorbeeld beademingsapparatuur en monitoren.

Philips maakte de ontwikkelingen in het marktsegment maandag 20 april 2020 bekend tijdens de publicatie van de cijfers over de eerste drie maanden van 2020. In deze periode werd duidelijk dat de uitbraak van COVID-19 wereldwijd een effect zou hebben op de gezondheidszorg. Er werd een enorme vraag verwacht naar medische apparatuur. Philips heeft daar effectief op gereageerd en heeft sinds januari 2020 al haar middelen ingezet om tegemoet te komen aan: “deze niet eerder vertoonde uitdaging”. Dat heeft de bestuursvoorzitter Frans van Houten van Philips bij de publicatie aangegeven. Er werd door Philips meer dan 100 miljoen euro geïnvesteerd om meer te kunnen produceren.

Hoewel de vraag naar apparatuur om corona te bestrijden toeneemt is het opvallend dat in andere segmenten juist de vraag afneemt. Deze ontwikkeling was eerst al merkbaar in China en de rest van Azië waar het virus zich steeds sneller verspreide. Sinds maart is ook in de rest van de wereld de focus en vraag naar andere apparatuur minder groot geworden. Deze ontwikkeling is logisch want de aandacht van veel landen, ziekenhuizen en organisaties gaat uit naar de bestrijding van het coronavirus. Philips is goed op deze vraag ingesprongen door onder andere een eenvoudiger beademingsapparaat te ontwikkelingen genaamd de E30. Deze zou sneller geproduceerd kunnen worden en in geval van nood goed gebruikt kunnen worden. Philips wil wekelijks 15.000 van deze E30 beademingsapparaten produceren.