Verkoop van E-bikes steeg enorm in 2015

De verkoop van E-bikes is in 2015 enorm gestegen. In heel vorig jaar zijn er in totaal 276.000 nieuwe e-bikes verkocht in Nederland. Dit is een toename van 23,6 procent ten opzichte van 2014. Het aantal normale fietsen dat werd verkocht is juist gedaald. Dit percentage kwam juist 6,4 procent lager uit dan in 2014. Deze gegevens werden maandag 4 april 2016 bekend gemaakt door brancheorganisaties BOVAG en de RAI vereniging.

In heel 2015 werden er in totaal 983.000 nieuwe fietsen verkocht in Nederland. Door deze verkoop is de omzet uit fietsverkoop in Nederland gestegen met 1,4 procent. De totale omzet uit de verkoop van fietsen kwam daardoor op ruim 899 miljoen euro. Gemiddeld betaalde een consument in 2015 ongeveer 914 euro voor een fiets. Dit bedrag was in 2014 nog 844 euro. Van de tien fietsen die werden verkocht kwamen er gemiddeld zeven van de fietsenvakhandel.

Als men kijkt naar de ontwikkelingen in de fietsenverkoop dan is gemiddeld één op de drie fietsen die verkocht wordt in Nederland een elektrische fiets oftewel een E-bike. De brancheorganisaties beweren dat er steeds meer verschillende soorten e-bikes op de markt komen. Er zijn inmiddels ook racefietsen en vouwfietsen in een e-bike variant op de markt.

Reactie van Technisch Werken
Hoewel de verkoop van niet-elektrische fietsen niet stijgt blijkt de verkoop van e-bikes enorm toe te nemen. De verkoop van fietsen totaal maakt duidelijk dat Nederland nog steeds een populair land is als het gaat om de fietsverkoop. Ook de gemiddelde prijs die men betaald voor een fiets is omhoog gegaan. Dat is niet verwonderlijk want fietsen met een elektrische aandrijving zijn gemiddeld ook duurder dan een fiets zonder elektrische aandrijving. Een elektrische fiets is minder ‘groen’ dan een normale fiets maar toch het blijft een relatief duurzaam vervoersmiddel ten opzichte van een brommer of scooter die met een verbrandingsmotor is uitgerust.