Fietsverkoop in 2017 gestegen

Het afgelopen jaar zijn er meer fietsen verkocht. Het is voor het eerst sinds jaren dat de verkoop van fietsen is toegenomen in Nederland. In 2017 werden in totaal ongeveer 957.000 fietsen verkocht. Dit is een stijging van 3,2 procent ten opzichte van de fietsverkoop in 2016. Dat maakt 2017 het eerste jaar in een behoorlijke periode dat de verkoop van fietsen is toegenomen.

Elektrische fietsen
Vooral elektrische fietsen blijken populair. Hiervan werden 294.000 exemplaren verkocht. Dat maakt duidelijk dat inmiddels bijna een op de drie verkochte fietsen een elektrische fiets is.. Dit komt naar voren uit cijfers van de RAI Vereniging en de BOVAG. De cijfers werden gepubliceerd nadat er een steekproefonderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK. Hieruit kwam ook naar voren dat de verkoop van e-bikes sterk in opkomst is. In 2017 werden maar liefst 8,7 procent meer e-bikes verkocht ten opzichte van 2016.

Hybride fietsen
Het gaat goed met de verkoop van elektrische fietsen. Toch zorgt deze verkoopstijging er niet voor dat er veel meer extra fietsen worden verkocht. In plaats daarvan gaat de verkoop van elektrische fietsen ten kosten van de verkoop van gewone stadsfietsen of hybride fietsen. Er werden van het type stadsfietsen in totaal 399.000 nieuwe exemplaren verkocht in 2017. Dat zorgt er voor dat de stadsfiets nog steeds een verkoopaandeel heeft van 42 procent.

Fietsenhandel
In Nederland is er echter nog geen sprake van een verkooprecord. De recordverkoop in de fietsenhandel werd bereikt in 2007. Toen werden er ongeveer 1,4 miljoen fietsen verkocht. Vanaf dat moment daalde de verkoop in fietsen jaarlijks. Gemiddeld werd in 2017 een bedrag van 1.020 euro betaald voor een fiets. Dat bedrag is ongeveer tien euro hoger dan het bedrag dat in 2016 gemiddeld voor een fiets werd betaald.