Fietsverkoop gestegen tussen 2014 en 2019 in Nederland

In Nederland gaat het goed met de verkoop van fietsen. In de periode van 2014 tot en met 2019 is het aantal fiets- en bromfietsenwinkels met 11,4 procent gestegen naar bijna drieduizend. Ook het aantal groothandels in deze sector steeg met 12 procent. Daardoor kwam het aantal groothandelaren in Nederland uit op 568. Deze gegevens kwamen naar voren uit de Kamer van Koophandel.

Een groot deel van de fietsenwinkels in Nederland bevinden zich in de provincie Groningen. Ook in Overijssel zijn verhoudingsgewijs veel fietsenwinkels te vinden. In Zuid-Holland en Flevoland zijn naar verhouding weinig fietsenwinkels aanwezig. De verkoop van elektrische fietsen is de afgelopen tijd vooral omhoog gegaan. In 2018 was veertig procent van de fietsen die verkocht werden elektrisch. In totaal was de verkoop van elektrische fietsen in 2018 uitgekomen op ongeveer 400.000 e-bikes.

Uit cijfers van BOVAG en de RAI Vereniging is duidelijk geworden dat de verkoop van elektrische fietsen in 2018 veertig procent is gestegen ten opzichte van het jaar daar voor. De omzet in de fietsbranche is het afgelopen jaar 25 procent gestegen. Daardoor kwam de omzet toen uit op 1,22 miljard euro. Deze omzetstijging is vooral te danken aan de enorme stijging in de verloop van elektrische fietsen.