Grondwerkers vinden waardevolle schat in 2018

Twee medewerkers van een waterbedrijf hebben kort geleden een grote schat gevonden tijdens graafwerkzaamheden. De werknemers voerden hun graafwerkzaamheden uit bij het dorp Hoef en Haag dat in de buurt van Vianen wordt aangelegd. Tijdens het graven werd door hen een grote pot van aardewerk gevonden. Hieron zaten allemaal oude zilveren munten en gouden munten. In totaal zaten er ongeveer vijfhonderd munten in de pot. Een groot deel van de munten is geslagen in de fijtiende eeuw. De oudste munt die er bij zit komt uit 1481. De grote schat werd donderdag 1 maart 2018 door de gemeente getoond.

De munten zaten in een kookpot die was gemaakt van geglazuurd roodbakkend aardewerk. Het grootste deel van de munten was van zilver. Er zaten in totaal twaalf gouden munten in. Verder zaten er ook nog stukjes stof in de pot. Dat maakt duidelijk dat een deel van de munten was verpakt in zakjes of doekjes die van stof zijn gemaakt. Archeoloog Peter de Boer van de Omgevingsdienst Regio Utrecht ( ODRU) geeft aan dat een groot deel van de munten uit de muntschat aan elkaar vast zaten gekleefd. Dat maakt duidelijk dat een deel van de muntjes los op de bodem van de pot moeten hebben gelegen en dat een ander deel van de muntjes in rolletjes zaten verstopt.

De munten die gevonden werden hebben een verschillende herkomst zo staan er verschillende muntheren en muntplaatsen op de munten. Er zijn munten van bijvoorbeeld van koning Henry VI van Engeland en een deel van Frankrijk maar ook zijn er munten van de bisschop van Utrecht David van Bourgondië en van paus Paulus II. De schat is officieel eigendom van de twee werknemers die de schat hebben gevonden. Zij zijn werkzaam voor het drinkwaterbedrijf Oasen. Daarnaast zijn de twee grondeigenaren in wier perceel de schat lag ook eigenaar van de schat. Het is momenteel nog onduidelijk wat de waarde van de schat is. Een woordvoerder van de gemeente heeft aangegeven dat de schat nog wordt getaxeerd. In ieder geval kunnen de grondwerkers terugkijken op een wonderlijke werkdag.