Olieproducent Lukoil heeft last van lage olieprijs in 2015 en 2016

Olieproducent Lukoil is de nummer twee van Rusland als het gaat om de olieproductie. Het bedrijf heeft net als andere bedrijven in de oliebranche last van de sterke prijsdaling in de olie-industrie. Op maandag 4 april 2016 maakte het bedrijf bekend dat de winst in 2015 in totaal 26 procent lager is uitgevallen dan in 2014. De enorme terugval is niet alleen toe te schrijven aan de prijsdaling in van de olie. Er is ook sprake van een andere vorm van de cijferrapportage waardoor het percentage extra laag uit is gevallen.

Lukoil behaalde in 2015 een nettowinst van 291 miljard roebel, dit is omgerekend 3,8 miljard euro. Vanaf 2014 gaat het slecht met de olieprijs in de wereld. De olieproducerende landen in de wereld proberen hun marktaandeel te verdedigen door zoveel mogelijk olie op de markt te brengen. Ook de landen van oliekartel OPEC werken hier hard aan mee. Het gevolg van deze ontwikkeling is dat er een enorm overschot aan olie is ontstaan in de wereld. Daardoor is de olieprijs alleen maar verder gezakt.

Landen die voor hun inkomsten afhankelijk zijn van de verkoop van olie merken de effecten van een lage olieprijs goed. Rusland is één van deze landen en maakt zich ernstige zorgen. Een tijdje geleden had de Russische marktleider op het gebied van olie Rosneft al gemeld dat de kwartaalwinst was teruggelopen. Gazprom Neft schreef had het zelfs over rode cijfers op kwartaalbasis.

Reactie van Technisch Werken
De olieproductie is wereldwijd een probleem geworden. De olievoorraden nemen toe en er zijn zelfs vrachtschepen met olie die wachten met aanmeren in havens tot er een hogere olieprijs wordt betaald. De Amerikaanse olievoorraad is op recordhoogte gekomen. Inmiddels zijn er verschillende landen die met elkaar in overleg zijn om een productieplafond af te spreken voor de olie-industrie. Rusland had onlangs nog een recordproductie bereikt. De vraag is of de landen zich aan de afspraken gaan houden.