Saudi-Arabië heeft begrotingstekort in 2015 door lage olieprijs

OPEC-land Saudi-Arabië heeft in 2015 een historisch begrotingstekort geboekt. In 2015 gaf het land 367 miljard riyal meer uit dan het land ontving. Dit bedrag komt neer op ongeveer 89 miljard euro. Dit is een historisch begrotingstekort dat te wijten is aan de lage olieprijs. Saudi-Arabië is een olierijk land en is voor een groot deel van haar inkomsten afhankelijk van de verkoop van olie. Als de olieverkoop in moeilijkheden komt door een lage olieprijs dan merkt Saudi-Arabië dat zeer snel.

Saudi-Arabië heeft begrotingsproblemen
Vanwege de lage olieprijs komen de inkomsten van de overheid van Saudi-Arabië ongeveer 26 miljard euro lager uit dan men van te voren had begroot. Daarnaast is er in 2015 ongeveer 13 procent meer geld uitgegeven dan men aan het begin van het jaar had geschat. Saudi-Arabië heeft hoge reserves omdat het land jarenlang begrotingsoverschotten heeft gehad. Het land moet nu uit deze reserves geld halen om het huidige begrotingstekort op te vangen. Koning Salman wil de Saudische economie minder afhankelijk maken van olie-inkomsten. Daarvoor zijn hervormingen nodig. Eind december presenteert de koning ook de begroting voor volgend jaar.

Reactie van Technisch Werken
Saudi-Arabië heeft de olieproductie niet verlaagd terwijl wereldwijd de vraag naar olie afneemt. Sterker nog, het land is één van de belangrijkste aanjagers voor het handhaven van een hoge olieproductie binnen de OPEC. Daardoor wil Saudi-Arabië andere landen kapot concurreren. Het blijkt nu dat dit beleid de economie van Saudi-Arabië ook hard raakt.