Lage olieprijs zorgt voor goedkoper tanken in 2016

Omdat de olieprijs nauw verbonden is met verschillende technische sectoren wordt op technischwerken.nl regelmatig over de ontwikkelingen in de oliemarkt geschreven. Het is bekend dat de olieprijs in 2015 behoorlijk onderuit is gegaan. De prijs van ruwe olie staat nu al een jaar lang op een dieptepunt. Het consumentencollectief Unitedconsumers geeft aan dat door de lage olieprijs ook tanken aan de pomp goedkoper zal worden. Dit effect zal in de loop van 2016 merkbaar zijn.

De prijs van een vat Brentolie stond dinsdag nog onder de 40 dollar. Dat is het laagste prijsniveau sinds 2009. Een vat Brentolie is een belangrijk maatstaf voor olie die afkomstig is vanuit het Midden-Oosten, Europa en Afrika. Een liter ruwe olie kost volgens Unitedconsumers aan het einde van 2015 nog maar 25 eurocent. Dat is goedkoper dan een fles bronwater in een supermarkt. Als de olieprijs op dit niveau zal blijven staan in 2016 dan zullen automobilisten in dat jaar gemiddeld 150 euro op jaarbasis goedkoper uit zijn aan de pomp, is de inschatting van Unitedconsumers.

Reactie van Technisch Werken
Het bijzonder dat het altijd maanden duurt voordat men de lage olieprijs daadwerkelijk als consument merkt aan de pomp. Uiteindelijk voelen veel consumenten zich genept. Als de olieprijs in 2016 wereldwijd onverhoopt toch omhoog gaat door een toenemende vraag naar olie is de kans groot dat de verlaging van de brandstofprijzen niet door gaat. Ergens blijft veel geld aan de spreekwoordelijke strijkstok hangen.