Verkoop pelletkachels met 70 procent toegenomen in 2021

De verkoop van pelletkachels en houtkachels is toegenomen nu de prijs van aardgas sterk is gestegen. Huishoudens zoeken alternatieve verwarmingsbronnen en dan is het traditionele hout stoken weer interessant. Het verstoken van hout kan in houtkachels worden gedaan maar pelletkachels zijn inmiddels veel populairder. In de verwarmingsbranche is de vraag naar pelletkachels ook sterk gestegen. Groothandel Have Verwarming heeft tegen nieuwswebsite NU.nl aangegeven dat de verkoop van pelletkachels is toegenomen met 70 procent in vergelijking tot 2020. Ook de vraag naar houtkachels is gestegen. Deze vraag is met 25 procent toegenomen. De groothandel heeft aangegeven dat de stijging in de vraag naar houtkachels en pellethaarden te maken heeft met de hoge gasprijzen.

Houtkachel en pelletkachel

Veel mensen die de afgelopen tijd hebben getwijfeld of ze een houtkachel of een pelletkachel zouden aanschaffen hebben door de hoge gasprijs het laatst duwtje gekregen om tot een aanschaf over te gaan. Dit merken verschillende winkels die deze verwarmingssystemen verkopen. Ongeveer een miljoen woningen in Nederland zouden volgens het CBS regelmatig een houtkachel gebruiken. Het stoken met een houtkachel of pelletkachel kan een prima alternatief zijn voor het stoken van aardgas in een centrale verwarming. Het is echter wel belangrijk dat je bij het stoken rekening gaat houden met het weer. Bij een vochtig en mistig weer kan de houtrook niet goed in de atmosfeer wegkomen en blijven de rookgassen hangen rond de woningen. Om die reden is er dan ook vaak een stookalarm waarmee duidelijk wordt gemaakt dat er geen hout gestookt moet worden.

Veilig stoken

Er zijn echter ook andere richtlijnen die men kan hanteren om veilig te stoken met zo weinig mogelijk overlast. Kies altijd droog en onbehandeld haardhout. Loofhout is beter dan naaldhout dat hars bevat. Steek je houtkachel aan volgens de Zwitserse stookmethode door het vuur van bovenaf aan te maken. Dat kost wel even wat meer tijd maar de rookontwikkeling is ook veel minder. Gooi daarnaast nooit afval zoals plastic en vloeibare brandstoffen in de houtkachel of open haard. Droog haardhout kan echter mooi branden en geeft veel warmte. Laat overigens het haardvuur rustig uitbranden en blus het vuur niet door het te smoren of te doven met water. Juist door dit doven komen enorm veel rook en schadelijke stoffen vrij in de atmosfeer. Als je goed en veilig stookt is dat voor iedereen beter. Voor de houtkachel of open haard, voor je eigen gezondheid en voor de gezond van de mensen om je heen.

Pelletkachel en pelletketel

Het stoken van pelletkachels gebeurd in de praktijk overigens vaak op een andere manier dan houtkachels. Pelletkachels zien er ook anders uit. Er wordt vaak gebruik gemaakt van een pelletketel die in feite als centrale verwarming wordt gebruikt alleen geen aardgas verstookt maar juist houten blokjes die bestaan uit geperst hout. Dat brand met een hoger rendement en dat is gunstig voor het verwarmingssysteem en het milieu.