Houtkachel als oplossing voor de hoge aardgasprijzen in 2021?

De prijs van aardgas loopt steeds verder op. Als je aan het einde van 2021 een energiecontract moet afsluiten, oversluiten of te maken hebt met variabele energieprijzen dan heb je te maken met een behoorlijke stijging in de energieprijzen. Zowel aardgas als elektrische stroom is duurder geworden omdat er meer vraag is naar energie. De economie trekt verder aan en bedrijven en consumenten verbruiken meer brandstoffen. De gasprijzen zijn zelfs verdubbeld volgens de media. Dat zorgt er voor dat mensen ook alternatieve energiebronnen gaan overwegen om hun woning te verwarmen. De houtkachel wordt weer populairder onder consumenten. Uit een rondgang van EditieNL is naar voren gekomen dat verschillende mensen overwegen om een houtkachel aan te schaffen.

Houtkachel

Of het goed is om een houtkachel aan te schaffen kan men op verschillende manieren bekijken en beantwoorden. Als men hout verstookt komt er CO2 in de atmosfeer maar dat komt ook vrij als hout gaat rotten. Daarnaast komen er ook andere stoffen in de lucht zoals roetdeeltjes. Hoe effectief een houtkachel is heeft te maken met verschillende factoren. Er zijn houtkachels die zo zijn gebouwd dat ze een hoog warmterendement hebben en weinig schadelijk zijn voor de omgeving mits er met schoon en droog hout wordt gestookt. Juist dat laatste is van groot belang. Hout moet gekloofd twee jaar drogen om goed gebruikt te kunnen worden in de houtkachel. Er zijn zelfs vochtmeters om te meten hoe droog het hout is. overigens moet hout goed worden gekloofd tot een centimeter of 6 a 7. De klank van droog gekloofd hout is ook helderder dan vochtig hout dat dof klinkt als je de houtblokken tegen elkaar aan slaat.

Stookalert

Verder is een houtkachel alleen een redelijk alternatief als het weer niet te vochtig is en er geen stookalert is. Bij ongunstige weersomstandigheden wordt er een stookalert gegeven. Als dat van kracht is moet men geen hout stoken omdat de rook niet goed kan wegkomen en mensen last van de ademhaling kunnen krijgen. Aan het verstoken van hout zijn verschillende belangrijke aspecten verbonden. Als je goed en bewust droog hout stookt in een professionele houtkachel dan kan een houtkachel veel kosten besparen en een goede sfeer in de woning bieden. Zorg er wel voor dat je ieder jaar de schoorsteen goed laat schoonvegen. Als er bijvoorbeeld kraaiennesten en andere verstoppingen in de schoorsteen zitten kunnen schoorsteenbranden ontstaan en die kunnen zeer ernstige gevolgen hebben voor het huis maar ook voor de bewoners. Stook dus altijd bewust en veilig.