Consumenten stellen uitgaven uit wegens onzekerheid in 2021

De afgelopen maanden is de stemming onder consumenten in Nederland aanzienlijk verslechterd. Veel inwoners zijn onzeker over hun eigen financiële situatie en het gehele economische klimaat in Nederland. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag 22 november 2021 bekend gemaakt. Door de stijgende prijzen van verschillende producten worden consumenten niet aangespoord om te kopen. In plaats daarvan worden consumenten juist voorzichtiger. Ze stellen aankopen uit.

CBS hanteert een graadmeter de stemming van consumenten. Deze graadmeter kwam op een indexcijfer van min 19 punten. Dat is aanzienlijk lager dan de min 10 die in oktober werd genoteerd. Inmiddels is het vertrouwen van consumenten op hetzelfde niveau van februari van 2021 beland. Toen zat Nederland nog midden in de lockdown.

Inmiddels zijn de prijzen van veel producten hoger geworden. Deze ontwikkeling was de afgelopen maanden al merkbaar. Met name de prijzen van brandstoffen zijn omhoog geschoten. Hierbij kan men ook denken aan de gasprijs die omhoog is geschoten. Veel mensen merken de prijsstijging aan de pomp en op de energienota. De stijgende prijzen zorgen er voor dat de koopbereidheid is gedaald. Omdat veel mensen geen loonsverhoging hebben gehad is er sprake van een daling in de koopkracht.