Houtkachel populair door hoge gasprijs in 2021

De hoge gasprijs heeft er voor gezorgd dat veel consumenten goed nadenken over hun energielasten. De vraag die dan gesteld wordt is: hoe kan ik de gasrekening verlagen? Er zijn verschillende antwoorden op deze vraag mogelijk. Hierbij is een verbetering van de isolatie van de woning een optie. Daarnaast wordt ook de energiebron in overweging genomen. Veel woningen zijn aangesloten op het aardgasnetwerk en bevatten een cv-ketel. Deze cv-ketel kan niet altijd vervangen worden voor warmtepomp of een andere duurzame installatie. Dat betekent dat sommige woningen afhankelijk blijven van aardgas. Men kan echter wel secundaire verwarmingsbronnen extra benutten. Hierbij is een houtkachel of een warmtepomp een voor de hand liggende optie. De afgelopen tijd hebben veel mensen voor houtkachels gekozen of ze hebben besloten om contact op te nemen met bedrijven die adviezen geven op dit gebied.

Hout stoken

Het stoken van hout is meer in trek dan de afgelopen jaren. Dat komt naar voren over de stijgende vraag die houthandelaren in de markt merken. Ook worden er meer haarden en houtkachels verkocht. Verder hebben ook schoorsteenvegers het drukker. Sommige mensen hebben geruime tijd geen gebruik gemaakt van hun houtkachel en moeten de schoorsteen eerst goed schoon laten maken voordat ze veilig kunnen stoken. De kans op een schoorsteenbrand is natuurlijk veel kleiner als een schoorsteen regelmatig wordt schoon gemaakt. Verder is het belangrijk dat men goede regels in acht neemt bij het stoken. Veel beginnende stokers maken fouten als ze gebruik maken van een houtkachel. Zo is het niet goed om vochtig hout te stoken. Daarnaast moet hout ook geen verf of andere verontreiniging bevatten. Schoon hout dat langer dan twee jaar gedroogd is kan veilig worden gestookt als er geen stookalarm is. Een stookalarm wordt afgegeven bij vochtig weer waarbij de rook niet goed kan wegkomen in de atmosfeer.

Veilig en verstandig stoken

Het veilig stoken van haardhout is een kwestie van ervaring. Toch is het niet heel moeilijk als men de regels in acht neemt. Dan wil men natuurlijk goed haardhout hebben. Niet iedereen heeft rekening gehouden met een hoge gasprijs en een grote houtvoorraad aangelegd. De afgelopen tijd is de vraag naar goed haardhout toegenomen. Houthandelaren kunnen de vraag nauwelijks aan. Er moeten keuzes worden gemaakt wie het haardhout kan kopen en wie op de wachtlijst komt staan. Men moet voorkomen dat mensen de houtkachel met ongeschikt hout gaan stoken.