VCU uitzendbureaus merken gevolgen WAB in 2020

Het komende jaar zullen VCU gecertificeerde uitzendbureaus de gevolgen gaan merken van de Wet Arbeidsmarkt in Balans. Deze wet treed in werking vanaf 1 januari en heeft een groot effect op de technische arbeidsmarkt en in de bouwsector. In deze sectoren zijn verschillende uitzendbureaus actief. Toonaangevende uitzendbureaus in de technische arbeidsmarkt behoren VCU gecertificeerd te zijn. Doormiddel van een VCU certificering wordt duidelijk dat de uitzendorganisatie zich houdt aan de VCA voorschriften en richtlijnen.

De meeste aannemers en onderaannemers in de bouw hebben een VCA certificering en dat vereist dat ze met een VCU uitzendorganisatie dienen samen te werken als ze flexibel technische personeel willen inlenen. Juist op het gebied van flexwerk gaat er veel veranderen in 2020. Dat is het gevolg van de Wet Arbeidsmarkt in Balans. Deze wet die ook wel WAB wordt genoemd maakt flexwerk duurder voor werkgevers. Door de WW premiedifferentiatie zullen bedrijven meer WW moeten afdragen voor flexkrachten. Dat scheelt wel vijf procent. Bedrijven zullen daarom eerder beslissen om geen flexkrachten in te lenen of om bestaande flexplaatsen op te heffen om zo kosten te besparen.

VCU uitzendbureaus zullen gaan merken dat bedrijven minder behoefte hebben aan dure flexkrachten. Er zullen meer uitzendkrachten op de arbeidsmarkt beschikbaar komen. Deze ontwikkeling zal ook gemerkt worden in de bouw en techniek. Juist deze sectoren hebben het de laatste tijd moeilijk gehad. Door de stikstofproblematiek en de PFAS problemen zijn veel ondernemingen in de knel komen te zitten en dat heeft er voor gezorgd dat er minder uitzenduren werden gedraaid. Dit hebben VCU uitzendbureaus al gemerkt in 2019. Waarschijnlijk zet deze ontwikkeling door in 2020. Er is namelijk nog veel onzekerheid en de aangepaste normen en wetgeving is maar tijdelijk.