Vacatures op mbo-niveau 2018

In het hele land is er sprake van een toename in het aantal vacatures op mbo-niveau. Dat werd vrijdag 8 juni 2018 bekend gemaakt door Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en het UWV. Uit de cijfers van deze organisaties komt naar voren dat er in Nederland van september 2017 tot en met februari 2018 in totaal meer dan 243.000 mbo-vacatures werd uitgezet. Dat aantal ligt 13 procent hoger dan het aantal mbo-vacatures in dezelfde periode een jaar eerder.

Mbo-vacatures in regio’s
Er zijn verschillen tussen de regio’s als het gaat om mbo vacatures. De regio’s met de grootste toename in het aantal mbo-vacatures zijn Midden-Holland, de Drechtsteden, de Achterhoek en Haaglanden.

Mbo banen
In de retail en de sectoren die zich richten op gastvrijheid zijn in Nederland de meeste vacatures op mbo niveau volgens de SBB en het UWV. Jongeren die na de zomer van 2018 aan een mbo opleiding beginnen, hebben de beste kansen op een baan als ze kiezen voor een mbo-opleiding tot kok, begeleider gehandicaptenzorg en technicus engineering volgens het SBB. In deze opleidingsrichtingen zijn veel mbo-banen te vinden op de arbeidsmarkt.

Mbo vacatures in de techniek
De techniek en de bouw hebben al geruime tijd last van een tekort aan vakkrachten op mbo-niveau. De installatiebranche heeft bijvoorbeeld een tekort aan installatiemonteurs en elektromonteurs. Door de vele nieuwbouwprojecten en de energietransitie is de komende jaren een enorme krapte op de arbeidsmarkt voorspelt met betrekking tot vakspecialisten in de uitvoerende techniek. Naast de installatiebranche heeft ook de metaalsector een groot tekort aan technisch personeel.

BBL en BOL
Het is geen wonder dat de overheid leerlingen stimuleert om een BBL of BOL opleiding te gaan volgen in de techniek. Vaak gaan de leerlingen die praktijkgericht zijn ingesteld een BBL opleiding volgen en de leerlingen die theoretisch ingesteld zijn of de leerlingen die willen doorstromen naar een BOL opleiding. Door meer leerlingen op technische en bouw-gerelateerde BBL en BOL opleidingen hoopt men het personeelstekort in deze sectoren voor de toekomst op te vangen.