Aantal vacatures in Nederland in 2018 op hoogste niveau in 10 jaar

Het aantal openstaande vacatures dat open staat in Nederland blijft oplopen. Het blijkt voor werkgevers in Nederland heel lastig om nieuwe instroom te krijgen op de vacatures die ze open hebben staan. Hierdoor neemt de spanning op de Nederlandse arbeidsmarkt verder toe. Op dinsdag 14 augustus 2018 heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend gemaakt dat het aantal openstaande vacatures is gestegen naar ongeveer 251.000 in het tweede kwartaal. Dat komt neer op een stijging van 16.000.

Vacatures
Door deze toename in het aantal vacatures is het oude vacaturerecord van 2007 verbroken. In totaal ligt het aantal openstaande vacatures nu 2.000 hoger dan in 2007. De grootste toename in het aantal vacatures is merkbaar in de handel. In deze sector steeg het aantal vacatures met vierduizend. Daarnaast gaat het vacatureaanbod in de horeca ook omhoog met drieduizend nieuwe vacatures in 2018. Andere sectoren die een sterke vacaturegroei kennen zijn de industrie en het onderwijs. In deze sectoren kwamen er elk tweeduizend banen bij.

Banengroei
In de afgelopen vier jaar is de banengroei in Nederland constant toegenomen. In totaal kwam de toename in de werkgelegenheid op ruim 676.000 banen. De laatste keer dat er een langdurige periode van banengroei op de Nederlandse arbeidsmarkt werd geconstateerd was in de periode 2005 tot 2008. In die periode nam het aantal vacatures toe met 800.000 in Nederland. Dat was overigens vlak voor de economische crisis. Toen de economische crisis in volle kracht los ging in Nederland daalde het aantal vacatures aanzienlijk. Met name de bouw en technische sector hebben de gevolgen daarvan gemerkt. Inmiddels zijn in de bouw, elektrotechniek, installatietechniek en in de overige technische sectoren weer volop vacatures uitgezet door bedrijven.