Uitzendkoepel ABU: steeds meer detacheringsbureaus bemiddelen zzp’ers in 2023

In Nederland neemt het aantal zelfstandigen zonder personeel toe. De arbeidsmarkt wordt steeds flexibeler en daar spelen partijen op de arbeidsmarkt op in. Met name in de bouw, techniek, horeca en in de evenementenbranches zijn veel zzp’ers actief. Detacheringsbureaus en andere bemiddelaars zien inmiddels een gat in de markt met betrekking tot zzp’ers. Zelfstandigen zonder personeel moeten regelmatig nieuwe opdrachten zoeken en daar kunnen detacheringsbureaus met hun vaak grote netwerken bij helpen.

Meer zzp’ers in Nederland

Bovendien hebben uitzend- en detacheringsbureaus vaak een effectief administratief systeem waardoor ze ook op dit gebied zelfstandigen zonder personeel kunnen ondersteunen. Omdat er zoveel zzp’ers zijn kunnen detacheringsbureaus en andere arbeidsbemiddelingsbureaus bijna altijd wel rekenen op een aantal geinteresseerden voor hun dienstverlening. Over het algemeen betekent dit dat er per uur een bepaald bedrag aan het uitzendbureau of detacheringsbureau moet worden betaald. Dit bedrag komt op de uurprijs van de zzp’er. Uitzendkoepel ABU geeft aan dat veel van haar leden de bemiddeling van zzp’ers er gewoon bij doen. De reden is dat de markt hierom vraagt maar niet omdat de detacheringsbureaus die beslist zelf willen.

Meer bemiddelingsbureaus voor zzp’ers

Een detacheringsbureau kan als een derde partij actief worden in de bemiddeling. Zo kan een detacheringsbureau de zzp’ers bemiddelen bij een werkgever/ opdrachtgever. Een detacheringsbureau of arbeidsbemiddelingsbureau gaat dan de zzp’er aanbieden met een uurtarief waar een gedeelte bovenop is geteld dat voor de diensten van het detacheringsbureau wordt afgedragen. Er zijn op dit moment nog geen duidelijke cijfers over het aantal bureaus dat zzp’ers bemiddelt. We is duidelijk dat op dit gebied een grote groei merkbaar is in Nederland. De komende tijd zullen nog meer bemiddelingsbureaus zich richten op dienstverlening voor zzp’ers. Dat komt omdat de schijnzelfstandigheid pas vanaf 1 januari 2025 weer gehandhaafd zal worden.