Uitzendbureau In Person en Post NL voor de rechter in 2018 vanwege schijnconstructie equal pay

Vakbond FNV heeft een rechtszaak ingediend tegen uitzendbureau In Person en PostNL. Volgens de vakbond hanteert het uitzendbureau geen equal pay. De term equal pay staat voor gelijkheid in de salarisbetaling. In de praktijk betekent equal pay dat het salaris van een werknemer in een bepaalde functie hetzelfde moet zijn als het salaris van een andere werknemer in dezelfde functie die dezelfde werkzaamheden doet. Uiteraard kan er een verschil in ervaringsjaren zijn waardoor de werknemer in een andere trede zit maar de inschaling moet juist zijn.

Equal pay en uitzendbureaus
Equal pay heeft ook te maken met de arbeidsbemiddeling door uitzendorganisaties. Een uitzendbureau moet op basis van de equal pay regelgeving de uitzendkracht hetzelfde salaris bieden als een werknemer die rechtstreeks bij het bedrijf werkt in dezelfde functie en die dezelfde werkzaamheden uitvoert. Wanneer er geen sprake is van gelijke betaling en het salaris niet in overeenstemming is kan men vraagtekens zetten bij de arbeidsbemiddeling door het uitzendbureau. In dat geval kan het uitzendbureau bewust of onbewust de regels voor equal pay hebben overtreden. Aangezien de meeste uitzendbureaus bewust met hun tarieven en inschaling van de uitzendkrachten bezig zijn lijkt er dan al snel sprake te zijn van kwade opzet.

Uitzendkrachten in depots
Tegenwoordig zijn uitzendkrachten in bijna alle sectoren aan het werk. Ook bij grote bezorgbedrijven zoals PostNL werken postsorteerders. Er zouden volgens de vakbond FNV verhoudingsgewijs veel uitzendkrachten werkzaam zijn in de depots waar post wordt gesorteerd. PostNL verzend ongeveer 70 procent van alle web-aankopen van Nederlandse huishoudens. Zo worden er door PostNL ook veel pakketten verzonden van producten die via Marktplaats en Ebay zijn verkocht. Deze pakketten worden uiteraard gesorteerd in depots. Alleen blijkt een groot deel van de mensen die post sorteert niet rechtstreeks in dienst te zijn bij PostNL maar voor een uitzendorganisatie te werken. Daar is niet verkeerd behalve als de uitzendkrachten minder loon krijgen dan ze eigenlijk zouden moeten ontvangen op basis van equal pay.

Schijnconstructie van het uitzendbureau
De FNV beweerd dat er sprake is van een schijnconstructie tussen uitzendbureau In Person en Postnl. Door deze schijnconstructie zouden vele uitzendkrachten onderbetaald worden. De FNV geeft aan dat de cao niet wordt nageleefd. Dat heeft er voor gezorgd dat uitzendkrachten jaren lang te weinig salaris hebben gekregen. Dit heeft Mariëtte van der Neut een bestuurder bij FNV aangegeven. De honderden pakketsorteerders die werkzaam zijn op depots in Amersfoort, Goes en Waddinxveen zouden een gelijk loon moeten ontvangen aldus de FNV.

Vijf miljoen
De schijnconstructie waarmee de equal pay regeling werd omzeilt zou er voor hebben gezorgd dat er jaren lang te weinig loon is uitbetaald. Over de afgelopen vijf jaar zou er volgens de vakbond ruim 5 miljoen euro te weinig loon zijn betaald aan uitzendkrachten die werkten als postsorteerder in een depot van PostNL. De FNV heeft doormiddel van een dagvaarding een claim ingediend waarin een nabetaling is geëist. Bovendien heeft de FNV geëist dat alle uitzendkrachten die werken als postsorteerders via uitzendbureau In Person een gelijk loon of equal pay krijgen. Dit houdt in dat het uitzendbureau een hoger cao-loon moet betalen.