De omstreden ‘contracting’-constructie wordt afgebouwd door uitzendbureau Randstad en Postnl. Doormiddel van de contractingconstructie werden pakketsorteerders ingezet via onderaannemers om daarmee er voor te zorgen dat deze werknemers minder loon ontvingen dan andere werknemers bij het postbedrijf. Aan het begin van 2019 zouden nog honderden werknemers via Randstad bij Postnl werken onder de contractingconstructie.
Postnl gaat in 2019 beginnen met de afbouw en zal “uiterlijk in 2020” helemaal overstappen op gewone uitzendkrachten. De uitzendkrachten zijn nodig voor hun flexibele schil van het bedrijf. De uitzendkrachten zullen in 2020 allemaal worden beloond op basis van de cao voor uitzendkrachten. Postnl heeft aangegeven dat ze voorstander is van equal pay. Dit is een gelijke beloning voor pakketsorteerders of ze nu als uitzendkracht werken of op basis van een rechtstreeks dienstverband. Postnl wil daarnaast duidelijkheid geven in de maatschappelijke discussie over contracting. Dat heeft het bedrijf gezegd in een persbericht over de verandering.
De vakbond FNVhad eerder al aangegeven dat de ‘contracting’ activiteiten van Postnl en Randstad een schijnconstructie zijn en geeft aan dat het besluit een “enorme overwinning voor uitzendkrachten” is. De FNV heeft aangegeven sommige werknemers al jaren voor Postnl werken op basis van verschillende constructies. Ze zouden eerst als uitzendkracht werken en daarna werken via de contracting-constructie “waardoor hun reiskostenvergoeding en doorbetaalde pauzes opeens vervielen.” Dit is volgens de vakbond oneerlijk voor deze flexkrachten. In Nederland moeten uitzendkrachten verloond worden op basis van equal pay. De contractingconstructie is een methode waarmee deze wettelijke verplichting wordt omzeild. Dat is een zeer kwalijke zaak volgens de FNV die opkomt voor de belangen van uitzendkrachten.