Is uitzendorganisatie DeGraaf Contracting verantwoordelijk voor problemen bij flexbedrijf TCP Direct in 2019?

Uitzendbureau DeGraaf Contracting is een klant van flexbedrijf TCP Direct. Dit betekent in de praktijk dat DeGraaf Contracting de salarisuitbetaling van een deel van haar flexwerkers laat verlopen via TCP Direct. De laatstgenoemde betaald de salarissen uit en brengt vervolgens deze bedragen in rekening bij DeGraaf Contracting plus een extra bedrag dat voor deze dienstverlening wordt gerekend. De Graaf Contracting dient deze rekeningen te betalen en dan verloopt alles goed. Juist op dat laatste aspect is er de afgelopen tijd iets misgegaan.

TCP Direct heeft naar eigen zeggen nog een bedrag van 7 miljoen euro tegoed van DeGraaf Contracting. Dit bedrag kan echter niet worden betaald. Het gevolg is dat TCP Direct in de problemen komt. Deze organisatie kan haar betaalverplichtingen naar de flexwerkers niet nakomen. Deze betaalproblemen liepen zover op dat deze organisatie genoodzaakt was om uitstel van betaling aan te vragen. Halverwege 2018 had DeGraaf Contracting volgens Financieele Dagblad al voor miljoenen euro’s aan rekeningen niet betaald. Het lijkt er op dat in 2019 de betalingsproblemen verder op zijn gelopen. Hiervan zijn veel flexwerkers de dupe geworden.

Op vrijdag 30 augustus 2019 heeft opdrachtgever ING al aangegeven dat ze zoekt naar een manier om de gedupeerde flexwerkers te compenseren. De bank heeft naar eigen zeggen de rekeningen wel betaald. TCP kan haar verplichtingen echter niet nakomen omdat een grote klant van haar nog voor 7 miljoen aan rekeningen heeft open staan. Bij nader onderzoek bleek deze klant DeGraaf Contracting te zijn.