Uitstoot auto’s moet in 2030 binnen EU 37,5 procent lager liggen dan in 2021

De uitstoot van auto’s moet in de Europese Unie sneller gaan dalen. Afgelopen maandag 17 december zijn de onderhandelaars van de EU-lidstaten en het Europees Parlement met elkaar overeengekomen dat auto’s in de EU in een hoger tempo minder vervuilend moeten worden.

Er zijn inmiddels afspraken gemaakt dat personenauto’s in 2030 gemiddeld 37,5 procent minder mogen uitstoten dan de uitstoot die auto’s zullen hebben in 2021. Ook de uitstoot van bestelwagens moet omlaag. De uitstoot voor bestelwagens moet 31 procent zijn verlaagd in 2030.

Eerder had het Europees Parlement een veel ambitieuzere doelstelling en streefde ze naar een reductie van 40 procent. In oktober was deze ambitie bijgesteld naar 35 procent. Inmiddels is de doelstelling weer iets aangescherpt. Na overleg tussen de lidstaten kwam daar het compromis 37,5 procent uit. Ook voor bestelwagens zijn de emissieregels aangepast. Eerder hadden de lidstaten van de EU afgesproken dat de emissie in 2030 met 30 procent zou moeten zijn gereduceerd. Inmiddels is dit aangepast naar 31 procent.