Twintig procent van de bouwbedrijven heeft materiaaltekort in mei 2021

Ongeveer een op de vijf bouwbedrijven heeft in mei 2021 te maken gehad met een tekort aan materialen. Dat komt naar voren uit een enquête van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Volgens het EIB is er nog niet eerder sprake geweest van zo’n groot tekort aan materialen in de bouw. Het instituut geeft aan dat het tekort aan bouwmaterialen het gevolg is van de coronacrisis.

Woningbouw en utiliteitsbouw

Met name in de bouw van woningen, kantoren en commercieel vastgoed is er sprake van een tekort aan materialen. Door de enquête die maandelijks gehouden wordt is echter nog niet duidelijk welke materialen niet of nauwelijks beschikbaar zijn. Er wordt in de bouwwereld met name gesproken over een tekort aan hout. Hoewel de coronacrisis als belangrijke oorzaak wordt aangewezen is het niet zeker dat dit de belangrijkste factor is geweest in het oplopen van het tekort aan bouwmaterialen. De bouw in Nederland heeft ook tijdens het coronajaar 2020 gewoon doorgedraaid. Dat betekent dat in die periode ook bouwmaterialen werden toegepast waardoor de voorraad aan bouwmaterialen verder is afgenomen.

Materialentekort is maar tijdelijk

In andere landen heeft de bouw echter wel te maken gekregen met tijdelijke bouwonderbrekingen. Om die reden hebben veel verkopers van bouwmaterialen hun aanbod beperkt. Als dat niet gebeurde zouden magazijnen overstromen van bouwmaterialen. Door minder bouwmaterialen te produceren tijdens de coronacrisis werden ook geen buffers aangelegd voor de periode dat de bouw ook in andere landen weer op niveau zou draaien. Nu de vraag naar bouwmaterialen omhoog is gegaan hebben bouwmaterialenproducenten te weinig voorraden om in de vraag te voorzien. Een tekort aan bouwmaterialen is meestal maar tijdelijk. Op den duur zal het aanbod toenemen en zal de vraag naar bouwmaterialen stabieler worden.