Bijna 40 procent van de bouwbedrijven heeft last van personeelstekort in 2018

Er heerst een krapte op de arbeidsmarkt in 2018, dat is algemeen bekend. In het derde kwartaal van 2018 heeft een kwart van de ondernemers in Nederland aangegeven dat hun bedrijfsprocessen worden gehinderd door een tekort aan arbeidskrachten. In de bouwsector ligt het aantal bedrijven dat last heeft van een personeelstekort op ongeveer 40 procent. Dit bericht werd bekend gemaakt door de volgende organisaties:Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Kamer van Koophandel en MKB-Nederland.
De organisaties hebben het bericht bekend gemaakt op basis van de uitkomst van de Conjunctuurenquête Nederland (COEN). Deze Conjunctuurenquête bestaat uit een vragenlijst die werd voorgelegd aan niet-financiële bedrijven die vijf of meer werknemers in dienst hebben.

Bouwsector
In de bouw heeft volgens de Conjunctuurenquête 39 procent van de ondernemingen last van een personeelstekort. Het is voor het eerst sinds 2008 dat bouwbedrijven het allermeeste last hebben van het tekort aan arbeidskrachten op de arbeidsmarkt. De bouwsector trekt aan in Nederland. Dit herstel is al geruime tijd bezig en blijkt door te zetten. Aan de bouwsector zijn echter verschillende bedrijven gekoppeld. Denk hierbij aan stukadoorsbedrijven maar ook aan installatiebedrijven. In de installatietechniek is het tekort aan installateurs groot. Er zijn steeds meer elektromonteurs en loodgieters nodig voor de nieuwbouw van woningen, utiliteit maar ook voor de energietransitie.

VCU uitzendbureaus
Veel bouwbedrijven en installatiebedrijven hebben hun vacatures op jobboards gezet en deze gedeeld met intermediairs op de arbeidsmarkt. Daarbij kun je denken aan technische uitzendbureaus die VCU gecertificeerd zijn. Een VCU uitzendbureau is gecertificeerd op basis van Veiligheid en Gezondheid Checklist Uitzendorganisaties. Dit VCU certificaat is afgeleid van het VCA certificaat dat een gebruikelijke certificering is voor bouwbedrijven (aannemers en onderaannemers) in Nederland. VCU uitzendbureaus hebben vaak een groot netwerk onder technische bedrijven en technische werknemers. Het blijkt echter dat ook deze specialisten in technische arbeidsbemiddeling steeds meer moeilijkheden hebben met het vinden van geschikte kandidaten voor de vacatures die ze ontvangen van hun opdrachtgevers. Om die reden wordt er steeds meer tijd en geld besteed aan de ontwikkeling van nieuwe instroom doormiddel van omscholing, bijscholing en BBL trajecten.

BBL als oplossing
Het aantal BBL-ers in de techniek neemt toe. Dat is van groot belang omdat de huidige BBL-ers de toekomstige vakkrachten zijn voor de bouw en installatietechniek. Op die manier levert BBL oftewel werken en leren een structurele oplossing voor de tekorten aan personeel in de bouw. Ook via deze website kun je jezelf aanmelden voor BBL. Dat kan doormiddel van het invullen van het BBL aanmeldformulier dat je in de menubalk vind. Ook kun je rechtstreeks de link aanklikken van de vacatures. Dan zie je het vacature-aanbod in jouw regio.