Twintig procent werkgevers heeft personeelstekort in 2018

In Nederland heeft een op vijf werkgevers een tekort aan personeel volgens het UWV. De uitkeringsinstantie geeft aan dat de krapte op de arbeidsmarkt in steeds meer sectoren wordt gemerkt. In verschillende beroepsgroepen is er een tekort aan personeel. Dit komt naar voren uit een rapport van het UWV dat is opgesteld over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Dit rapport werd gepubliceerd op dinsdag 26 juni 2018. Hieronder staan een aantal opvallende ontwikkelingen van de afgelopen tijd.

Tekort aan personeel in de bouw en techniek
Volgens het UWV is vooral in de bouw en techniek een tekort aan personeel merkbaar. Bedrijven in deze sectoren kunnen nauwelijks personeel vinden om de vacatures in te vullen. Ook in de installatietechniek en de autotechniek is het tekort aan personeel merkbaar. Veel bedrijven in deze sectoren hebben vacatures die lang open staan.

ICT en agrarische sector
Het valt op dat ook andere sectoren inmiddels een krapte merken op het gebied van personeel. De ICT, zorgsector, transportsector en de logistieke branche hebben inmiddels ook te maken met personeelstekorten. Ook de agrarische branche merkt dat het vinden van personeel steeds moeilijker wordt.

Uitzendbureaus
Gemiddeld zou één op de vijf werkgevers belemmeringen ervaren in de productie vanwege een tekort aan personeel. Sommige sectoren hebben echter meer problemen op dit gebied. Hierbij kun je denken aan uitzendorganisaties die personeel bemiddelen in de techniek en de bouw. Ook architecten en de metaal- en technologische industrie merken meer dan gemiddeld problemen op het gebied van personeelsbezetting. In deze sectoren zouden volgens het UWV gemiddeld 1 op de 3 werkgevers problemen ervaren op het gebied van personeelsbezetting.