Trump oordeelt minder hard over Klimaatverdrag van Parijs uit 2015

Tijdens zijn campagne was Donald Trump als presidentskandidaat nog zeer pessimistisch over het Klimaatakkoord van Parijs. Hij noemde dit akkoord een Hoax, oftewel een nepakkoord. Dit klimaatakkoord zou volgens hem door de Chinezen zijn ingevoerd om de Amerikaanse fabrieken minder goed te kunnen laten concurreren met de Chinese economie. in 2012 noemde hij dit akkoord nog een Chinees complot. Dit is misschien wat een vreemde gedachtegang maar vanuit een Trump-perspectief is dit wel te motiveren. Amerika moet namelijk minder CO2 uitstoten net als alle andere landen.

Echter Trump wil in Amerika de maak-industrie stimuleren. Daardoor is een vergroting van de CO2 uitstoot bijna onvermijdelijk. Door het klimaatakkoord zou een productieland zoals China haar enorme productie kunnen handhaven met een paar aanpassing op het gebied van verduurzaming. Het klimaatakkoord zorgt er echter volgens Trump voor dat Amerika haar productie niet kan laten verhogen omdat dit gevolgen heeft voor de CO2- emissie. Amerika zou dus door het klimaatakkoord van Parijs worden beperkt. Daarom was Trump als presidentskandidaat hard in de aanval gegaan tegen dit akkoord.

Nu Donald Trump eenmaal de 45ste president lijkt te worden komt er toch een verandering in zijn houding ten opzichte van het klimaatverdrag. Een mordicus tegen blijkt nu langzamerhand te veranderen in een “open blik”. In een interview met The New York Times heeft de aankomende Amerikaanse president aangegeven van hij het internationale klimaatverdrag dat vorig jaar in Parijs werd gesloten met “een open blik” zal bekijken. Hij gaf daarbij ook aan dat er wel “enig verband” is tussen de menselijke activiteiten en de opwarming van de aarde.

De toon in deze reactie is behoorlijk voorzichtiger dan de uitspraken die hij deed tijdens zijn campagne om president te worden. Eerder noemde hij als presidentskandidaat de klimaatverandering nog een leugen. Trump wilde zich zo snel mogelijk uit het akkoord van Parijs zal terugtrekken. Nu lijkt het er op dat Donald Trump als toekomstig president toch niet zonder meer zich zal terugtrekken uit het Klimaatverdrag. Hij gaat eerst kritisch naar het verdrag kijken. Trump gaf in het interview aan: “Ik zal er heel zorgvuldig en met een open instelling naar kijken.” Dat bericht wordt door verschillende mensen hoopvol geïnterpreteerd.