Stapt Trump toch niet uit het klimaatakkoord van Parijs?

De Amerikaanse president kreeg bijna de hele politieke wereld over zich heen toen hij beweerde dat hij uit het klimaatakkoord van Parijs zou stappen. Geen enkel ander land in de wereld heeft ooit zo duidelijk geprotesteerd tegen dit akkoord. Aan de andere kant staat Frankrijk, het land waar dit akkoord werd gesloten. Het klimaatakkoord wordt daar juist als een groot succes gezien voor de wereldpolitiek en het wereldklimaat. Daarom vindt Frankrijk het heel erg jammer dat Amerika nu tegen het klimaatakkoord van Parijs is nu er een nieuwe Amerikaanse president is.  

Macron hoopvol over klimaatakkoord Parijs
De Franse president Macron is vanaf zijn aanstelling bezig om zich in de wereldpolitiek te positioneren. Dat is een hele uitdaging want de wereld zit politiek complex in elkaar. Macron heeft al verschillende politieke leiders uit de wereld gesproken sinds zijn aanstelling. Ook de Amerikaanse president Donald Trump heeft met Macron een ontmoeting gehad. Macron hoopt dat de Amerikaanse president alsnog terugkomt van zijn besluit om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. Dit bericht staat in de Franse krant Le Journal du Dimanche. De verwachting van Macron staat in een interview die hij aan de krant gegeven heeft.

Trump geeft een opening
Afgelopen week hebben Macron en Trump een gesprek met elkaar gehad in Parijs. De twee zouden met elkaar uitvoerig hebben gepraat over het klimaatakkoord. Het klimaatakkoord van Parijs werd in 2015 door zo’n 200 landen ondertekend. Het vertrek van Amerika uit dit akkoord zou er toe kunnen leiden dat ook andere landen besluiten zich niet aan dit klimaatakkoord te houden. Trump vindt het klimaatakkoord van Parijs te negatief voor Amerika. Daarom hebben Trump en Macron met elkaar gesproken over de zaken die Trump zou willen veranderen. Macron heeft in het interview in de Franse krant het volgende gezegd “Hij (Trump) zei me dat hij wilde proberen om de komende maanden een oplossing te vinden”. Ook liet Trump vrijdag al doorschemeren dat hij de beslissing om het klimaatakkoord van Parijs te verwerpen kan terugdraaien. Trump zei zelfs in een persconferentie dat de VS een leider moet zijn op het gebied van milieubescherming. Volgens de Amerikaanse president kan er van alles gebeuren met betrekking tot het klimaatakkoord. Trump zegt: “we zullen wel zien wat er gebeurt.”