Traject Tilburg-Helmond wordt testomgeving voor zelfrijdende auto’s in 2017

In Nederland kan binnenkort gebruik worden gemaakt voor een speciaal traject waarop zelfrijdende auto’s kunnen worden getest. Ook kunnen andere vernieuwende verkeersproeven op het traject worden uitgevoerd. Het aangewezen traject ligt tussen Tilburg en Helmond en is ongeveer 70 kilometer lang. Dit traject bestaat uit snelwegen, regionale wegen en lokale wegen. Het is voor het eerst in Nederland dat er een netwerk van grotere en kleinere openbare wegen wordt gebruikt als testomgeving voor zelfrijdende auto’s. Het traject zorgt er voor dat in de praktijk getest kan worden met technologische ontwikkelingen in het verkeer.

Testtraject voor zelfrijdende auto’s
Het initiatief voor het testtraject is afkomstig van verschillende overheden. De volgende afdelingen en overheden hebben het initiatief gezamenlijk ontwikkeld:

  • het ministerie van Infrastructuur,
  • Rijkswaterstaat,
  • De provincie Noord-Brabant en de gemeenten Tilburg,
  • Eindhoven en Helmond.

Op het traject kunnen zelfrijdende auto’s op verschillende manieren worden getest. Zo is er op het traject bijvoorbeeld ook ruimte voor voertuigen waarmee men in colonnes kan rijden. Ook kan men testen met communicerende verkeerslichten en vrachtwagens die verbonden zijn met draadloos internet. Het is de bedoeling dat de testomgeving in de toekomst wordt uitgebreid. De uitbreiding zou plaats kunnen vinden richting Breda en Den Bosch. Het is nog onduidelijk of deze uitbreiding op dit moment door gaat.