Intel wil zelfrijdende auto’s produceren in 2017

Intel heeft plannen om later in 2017 zelfrijdende auto’s te gaan produceren. Hiervoor moeten meer dan honderd voertuigen worden getest. Dit bericht werd bekend gemaakt op de website van Intel. De honderd auto’s die aan de test worden onderworpen kunnen een label ontvangen. Hierop staat ‘Level 4’. Dit label betekend dat deze auto’s in staat zijn om de meeste handelingen van een automobilist zelfstandig uit te voeren. De zelfrijdende auto’s zullen door Intel worden getest doormiddel van proefritten. Deze proefritten zullen worden gehouden in verschillende landen waaronder Europese landen maar ook in de Verenigde Staten en Israël.

Eerder dit jaar had Intel de Israëlische sensormaker Mobileye overgenomen voor 15,3 miljard dollar. Mobileye is een bedrijf dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling en productie van sensoren en camera’s die gebruikt kunnen worden voor zelfrijdende voertuigen. De testen die worden uitgevoerd zullen worden uitgerust met het zelfrijdende softwaresysteem van Intel en daarnaast worden ze voorzien van de sensoren en camera’s van Mobileye. De doelstelling is dat het zelfrijdsysteem van Intel getest wordt op meerdere automerken en autotypes. Als de testen slagen kan het bedrijf hiermee aantonen dat de ontwikkelde software voor verschillende voertuigen bruikbaar is.

Testauto’s voor testen door Intel
Aan het begin van 2017 werd door Intel en Mobileye al aangekondigd dat er een samenwerking zou worden aangegaan waarbinnen binnen een jaar tijd ongeveer 40 auto’s zouden worden getest op de wegen. Intel maakte toen al bekend dat ze hiervoor de samenwerking zou aangaan met autofabrikant BMW. Op dit moment is het echter onduidelijk hoe dit project verder gaat verlopen. Intel heeft een systeem ontwikkeld dat in verschillende voertuigen kan worden toegepast. Er wordt gebruik gemaakt van camera’s die de situatie op de weg kunnen waarnemen.

Daarnaast zijn er ook landkaarten en wegenetten verwerkt in het systeem. Het zelfrijdsysteem is zo ontwikkeld dat de voorgeprogrammeerde software er voor kan zorgen dat het voertuig weet hoe er gereageerd moet worden op verkeerssituaties. Ook zorgen de camera’s er voor dat de andere verkeersdeelnemers bijvoorbeeld auto’s en voetgangers worden waargenomen. Naast Intel zijn  er nog verschillende andere organisaties actief met het testen van zelfrijdende software. Waymo en Uber en Google zijn hier bijvoorbeeld ook mee bezig.