Fiat Chrysler sluit zich in 2017 aan bij samenwerking BMW en Intel voor zelfrijdende auto

Autofabrikant Fiat Chrysler heeft zich in 2017 aangesloten bij een samenwerkingsverband voor de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. momenteel is er al een samenwerkingsverband tussen BMW en Intel op dit gebied. Ook Intel-dochter Mobileye maakt hier een belangrijk onderdeel van uit. Verder zijn ook onderdelenfabrikanten aangesloten zoals Delphi en Continental.

Samenwerkingsverband voor zelfrijdende auto’s
Het ontwikkelen van zelfrijdende auto’s blijkt echter voor veel bedrijven een lastig pakket. Het gevaar bestaat dat verschillende bedrijven tegelijkertijd trachten dezelfde systemen te ontwikkelen terwijl het veel beter zou zijn als bedrijven met elkaar zouden samenwerken op dit gebied. Op woensdag 16 augustus 2017 werd door het samenwerkingsverband benoemd dat ook Fiat Chrysler zich heeft aangesloten bij de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s.

Ontwikkeling van zelfrijdende auto’s
De CEO van Fiat Crysler geeft aan dat het sluiten van dergelijke samenwerkingen van groot belang is voor de ontwikkeling van zelfrijdende technologie. Aan het begin van 2017 was Mobileye nog een zelfstandig bedrijf dat zich bezig hield met technologie die het mogelijk maakt dat auto’s doormiddel van sensoren kunnen ‘zien’. In de maand maart werd Mobileye echter overgenomen door Intel voor  15 miljard dollar en werd het bedrijf dus een dochteronderneming van Intel. Inmiddels zijn BMW en Fiat Chrysler aangesloten bij de samenwerking.

Doelstellingen
De bedrijven hebben al gezamenlijke doelstelling het ontwikkelen van software die het zelf-rijden van auto’s mogelijk maakt. In 2021 moet het mogelijk zijn om volledig zelfrijdende auto’s te ontwikkelen en op de markt te verkopen. Het is de bedoeling dat er later in 2017 zal worden getest met ongeveer veertig autonome voertuigen van BMW.