Intel koopt sensormaker Mobileye voor 15,3 miljard dollar in 2017

Intel heeft maandag 13 maart 2017 bekend gemaakt dat ze sensormaker Mobileye gaat kopen voor 15,3 miljard dollar, dit is omgerekend 14,3 miljard euro. Mobileye is een bedrijf dat gespecialiseerd is in sensoren en camera’s waarmee auto’s kunnen worden uitgerust om hun positie op de weg te bepalen. Daarom is dit bedrijf interessant voor bedrijven die deze sensoren en camera’s willen inbouwen op het zelf rijden van auto’s mogelijk te maken.

Intel heeft het bedrijf gekocht voor 63,54 dollar per aandeel. Dit resulteert in een totaalbedrag van 15,3 miljard dollar. Mobileye levert op dit moment al sensoren voor meerdere bedrijven die zelfrijdende auto’s ontwikkelen. Een bekend bedrijf waar Mobileye sensoren voor levert is Google. Daarnaast is ook Apple bekend met Mobileye sensoren, Apple zou namelijk testen hebben uitgevoerd met deze sensoren. Ook met Tesla zou het bedrijf Mobileye hebben samengewerkt maar deze samenwerking kwam ten einde omdat er een onenigheid was over de Autopilot-functie van Tesla.

Mobileye en Intel werken momenteel al samen aan zelfrijdende auto’s. aan het begin van 2017 werd door beide bedrijven al een samenwerking aangekondigd. In dat samenwerkingsverband waren ze van plan om binnen een jaar tijd in totaal veertig zelfrijdende te laten deelnemen aan het verkeer. Mobileye en Intel gaan hierbij samenwerken met BMW. Maandag 13 maart 2017 hadden anonieme bronnen van Axios en The Marker al beweerd dat Mobileye zou worden overgenomen. Pas later op de dag werd dit bericht officieel door de bedrijven Intel en Mobileye bekend gemaakt.