Europese Commissie in 2017 akkoord met megafusie Dow Chemical en DuPont

Op maandag 27 maart 2017 heeft de Europese Commissie toestemming gegeven voor een fusie tussen het Amerikaanse chemieconcern Dow Chemical en branchegenoot DuPont. Het bedrijf DuPont is overigens ook Amerikaans en moet voor de overname wel een groot deel van haar pesticiden-divisie en onderzoeks- en ontwikkelingspoot afstoten. Daarnaast zal ook een deel van de petrochemische tak van Dow moeten worden verkocht.

Het is belangrijk dat deze afstoting plaatsvind. Daardoor blijft namelijk de concurrentie op de markt voor landbouwbestrijdingsmiddelen gewaarborgd. Dit heeft de EU-commissaris Margrethe Vestager van Mededinging bekend gemaakt. Deze EU-commissaris was bang dat door het wegvallen van de concurrentie er minder geïnvesteerd zou worden in innovatie en daarnaast de prijzen omhoog zouden gaan. Door de afspraken die zijn gemaakt met de bedrijven tracht men de concurrentie te handhaven zodat concurrenten ook een kans krijgen en consumenten niet erg benadeeld worden.

DowDuPont
Door de fusie ontstaat een fusiebedrijf, dat DowDuPont genoemd wordt. Dit bedrijf vertegenwoordigt een waarde van ongeveer 120 miljard euro. Er zijn op dit moment nog meer bedrijven met elkaar in overleg over een mogelijke fusie. Zo zijn ook Monsanto en Bayer bezig om met elkaar samen te werken. Daarnaast zijn ook ChemChina en Syngenta bezig met overleg over een fusie.  Er is echter ook bezorgdheid over de fusies in de landbouwsector. In totaal hebben meer dan tweehonderd milieu- en landbouworganisaties maandag in een brief aan Vestager protest aangetekend tegen de fusies in de sector. De bedrijven zijn bezorgd dat de grote fusiebedrijven te veel invloed en macht zullen krijgen in de sector voor chemicaliën- en zaden. Deze ontwikkelingen zijn geheel in strijd met de belangen van agrarische ondernemers.